Поводом Дана ружичастих мајица, који се у свету обележава последње среде у фебруару, одржана је трибина посвећена борби против вршњачког насиља, на којој су се окупили ђачки парламенти Сремске Митровице, представници Града, Школске управе “Нови Сад” и МУП Србије.

Трибина је отворена документарним филмом о вршњачком насиљу, чији су аутори ученици Змајеве школе, Нађа Марељ, Милица Ковачић, Даница Росић, Вук Сарић, Душан Прокић, Иван Лангенекер, Никола Трнинић и Давид Хорватић, а потом је настављена дискусијом којом су организатори желели да подстакну ученичку јавност да се чешће баве овом проблематиком и да заједно крену у борбу против сваког вида насиља.

Искуства у досадашњем раду на превенцији насиља и раду са младима, поделиле су просветни саветник у Школској управи “Нови Сад” Златица Јовић и Јасмина Тривуновић из Одељења за сузбијање малолетничке деликвенције ПУ “Сремска Митровица”.
Посебно је скренута пажња на дигитално насиље међу ученицима, које је последњих година узело примат и за које не постоји зона сигурности, али се оно и најређе пријављује.

Заједнички став је да младе треба оснаживати да јавно говоре о насиљу, било да су директно умешани, или сведоци дешавања у окружењу, да је неопходно да знају коме се обратити за помоћ и да не постоји страх, који ће их спречити да ту помоћ заиста траже. Осим тога, неопходна је непрекидна едукација деце, родитеља, наставника, стручних служби и што ближа сарадња породице, школе и других релевантних институција како би се створио сигуран амбијент у ком ће деца одрастати и сазревати здраво и безбедно.

Трибину у Сремској Митровици организовали су Асоцијација ученичких парламената основних и средњих школа Сремске Митровице, Градска управа за образовање, Школска управа “Нови Сад” и МУП Србије – Полицијска управа “Сремска Митровица”, уз подршку медија.

У прилогу издвајамо неке од извештаја са овогодишњег скупа.

www.rtv.rs

https://mojgradsm.rs

Sremska Mitrovica živi

www.ozon.rs