Змајева школа се и ове године, низом активности, прикључила обележавању Међународног дана ружичастих мајица, који је посвећен борби против вршњачког насиља.

Последње среде у фебруару, Змајевци су се потрудили да кроз поруке пријатељства, радионице, ликовне и друге едукативне садржаје скрену пажњу јавности на важност превенције сваког вида насиља међу младима и заједничког рада на стварању здравог и безбедног окружења у којем одрастају.

Хол школске зграде у Сремској Митровици и учионице красе плакати са чији су аутори ученици одељења I1, I4 и VI4, као и поруке на балонима, које су писали ђаци одељења IV2.

Вршњачки тим, у сарадњи са психологом Љиљаном Дудић, организовао је радионицу за ученике старијих разреда.

На часовима ликовне културе ученици одељења V1, са професором Војиславом Крстићем, правили су барељеф са жељом да укажу на значај пријатељства и заједништва, које школа негује и кроз мото “Овде расту пријатељства”.

У пре подневним сатима, ученици седмог и осмог разреда учествовали су на трибини у Градској кући посвећеној проблематици вршњачког насиља и мерама превенције.

Дан ружичастих мајица у свету се обележава од 2007. године, када је на иницијативу  групе активиста у једној канадској провинцији, након што је канадски ученик Чарлс Мек Нил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео брутално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома. У знак солидарности, активисти су купили 50 розe мајица и поделили их његовим вршњацима у школи, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.