Пројекат Змајеве школе, школски “Пит Стоп”, добио је награду за проактивност на годишњој свечаности под називом “Ја могу! Образовање по нашој мери”, у организацији “Design for Change” Србија.

Идеју, коју су некадашњи Змајевци, а сада средњошколци Нађа Марељ, Милица Ковачић, Даница Росић, Вук Сарић, Иван Лангенекер, Никола Трнинић и Михаило Трнинић реализовали током протекле школске године, уз помоћ менторке Драгане Богосављевић, жири је оценио као најкомплетнију, урађену са пуно смелости, друштвене одговорности и уз потпуно ангажовање младих у решавању проблема друштва.

Школски “Пит Стоп” представља место где ђаци могу, попут возача Формуле1, да потраже брзо и адекватно решење за часове који им предстоје у виду опреме, прибора, литературе, или да, користећи постојећи ИТ сервис, ураде презентацију, осмисле пројектни задатак. Осим тога, ова просторија може да се искористи за учење, разговор са наставницима, или стручном службом, дружење, па чак и за одмор и релаксацију између два часа.

Млади људи, који се потписују као дизајнери овог решења, чланови су Ученичког парламента, чија је улога управо да заступају интересе свих ученика. Овог пута жеља им је била да на једном месту споје безбедност, знање, едукацију, брзу размену информација, хуманост и забаву. Да су на правом путу, показује и признање које им је додељено, а себе већ виде у новој дизајнерској улози, са циљем да укључе што више младих у процес идентификовања проблема у њиховим локалним заједницама и проналажење креативних решења.

На овогодишњој свечаности, коју DFC Србија реализује под покровитељством “Ерасмус+” платформе , учествовали су млади лидери из целе Србије. Осим размене искустава и нових пријатељстава, са заједничког скупа носе позитивне утиске и додатну мотивацију у остваривању позитивних промена, пре свега на пољу образовања, а затим и у другим сегментима живота.

Школски “Пит Стоп” отворен је за све Змајевце током радног времена школе, а да би се и шира јавност боље упознала са улогом новог простора, најављена је још једна презентација коју ће аутори пројекта организовати током Дечије недеље.