У Основној школи „Јован Јовановић Змај“ Сремска Митровица, 07. фебруара 2017. године, обележен је светски Дан безбедног интернета.

Према препоруцији фондације „Тијана Јурић“, ученици петог разреда, на часу информатике,  узели су  учешће у онлајн квизу о познавању коришћења интернета за ученике основне школе, на сајту www:dansigurnijeginterneta.org.

Током недеље, Ученички парламент, у сарадњи са школским педагогом, осмислио је и организовао више активности у нашој школи. Израђен је плакат за хол школе и „жабице“ на којима су исписана правила за сигурно коришћење интернета које су парламентарци делили млађим ученицима од првог до четвртог разреда  да би кроз игру упознали и научили правила.

За ученике од петог до осмог разреда реализоване су ПП презентације и предавања на тему „Безбедност на интернету“.

Психологошкиња школе је одржала предавање за родитеље, ученике другог разреда, у које су се укључили ученици из вршњачког тима и ученичког праламента школе. Родитељи су из прве руке чули добре и лоше стране интернета, опасности које прете од ИКТ, као и о улози школе и родитеља о превенцији од дигиталог насиља.

Извештај

У извођењу презентације учествовали су ученици ђачког парламента од 7. до 8. разреда, а њихов састав су чинили Ана Кобаш, Ања Лајић, Никола Суботић, Марија Маслаћ и Слободан Туцаковић. Прву реч су имали Ана и Слободан који су говорили о друштвеним мрежама и САЈБЕРБУЛИНГУ. Такође су причали како много деце данас оставља превише информација о себи, својим пријатељима и породици. Причали су како препознати насилника и шта предузети у вези тога, следећа тема им је био

Е-БОНТОН тј. лепо понашање на интернету.

Следећи су били Ања Лајић, Марија Маслаћ и Никола Суботић који су говорили о старосним границама за друштвене мреже, за Facebook граница је 13 година, а за Whats App 16 година. Објаснили су да нас ГРУМИНЗИ ( предатори ) наговарају на физички сусрет. Причали су о томе да је важно закључати профиле на фејскбуку и како нашу лозинку не смемо никоме говорити, сем родитељима, јер би наши пријатељи могли употребити против нас ако дође до свађе. На крају су нам говорили да особе које нас вређају или неке не познате људе можемо блокирати и да не треба да прихватамо захтеве за пријатељство и позиве од непознатих људи.

Ивона Лајић, Јована Исаковић 6-1