Поштовани родитељи,
Обавештавамо Вас да ће се упис деце у први разред основне школе, за школску 2023/2024. годину започети 1. априла 2023. године.

Према чл. 18. Закона о основама система образовања и васпитања (”Сл.гл. РС” бр. 72/09; 52/11; 55/13; 35/13 – аутентично тумачење; 68/15; 62/16 – одлуке УС и 88/2017) у први разред се уписују деца рођена 2016. године и деца рођена до 29.02.2017. год.


За превремени упис у школу могу се пријавити и деца рођена од 01.03. до 01.09.2017.год. Провера спремности за полазак у школу ове деце вршиће се у јуну 2023. године.

Школа је дужна да упише дете које има пребивалиште на подручју школе.

Школа може да упише и дете са подручја друге школе, на захтев родитеља, а у складу са просторним могућностима школе. Родитељ може да изабере основну школу у коју ће да упише дете, о чему подноси захтев изабраној школиЗахтев можете предати сваког дана код секретара школе. 

Упис у први разред школске 2023/24. године обављаће се електронским путем.

Родитељ или други законски заступник детета које се уписује у први разред основне школе за школску 2023/24. годину преко Портала еУправа (https://euprava.gov.rs).

Да би извршили упис потребно је да:

  • Будете регистрован корисник, односно имате креиран налог на државном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs
  • Покренете услугу на Порталу еУправа (Услуге → Образовање → е-Заказивање термина у ОШ)
  • Закажете термин тестирања детета у нашој школи. Након ваше е- пријаве за тестирање детета, школа ће по службеној дужности прибавити потребна документа за упис  – подаци из матичне књиге рођених, пријава пребивалишта, подаци о обављеном здравственом прегледу и подаци о похађању програма предшколског васпитања и образовања.
  • Напомена 1: Термин можете да откажете 24 часа раније. Уколико не откажете термин и не дођете у заказаном термину у школу, систем Вам неће дозволити да наредних 14 дана резервишете нови термин за упис и тестирање детета у основну школу електронским путем. У том случају, родитељи ће морати директно да се обрате школи и закажу нови термин.
  • Напомена 2: Уколико имате додатна питања и недоумице у вези са заказивањем термина, обратите се секретару школе сваког радног дана од  8-14.00 часова на тел:
    022 / 621 – 021 или државном контакт центру на 011/73-505-57 који је доступан током трајања уписа у основне школе.

Родитељи приликом уписа не подносе ниједан документ у папирном облику. Потврде о обављеном обавезном предшколском програму доставиће накнадно по добијанју из предшколске установе, приликом тестирања код педагога или психолога. И лекарско уверење прибављају се по службеној дужности, електронским путем. Изузетно, ако је лекарски преглед обављен код лекара из приватне праксе, биће потребно да га родитељ или други законски заступник донесеу школу. Молимо вас да у складу са тим приликом Електронског уписа заказујете термине за тестирање деце у понуђеним датумима по обављеним здравственим прегледима.

Уколико родитељ нема могућности да искаже заинтересованост за упис детета на овај начин, не доводи се у питање упис детета у први разред који територијално припада школи, упис се обавља у школи.

Ради електронског уписа ученика, потребно је да родитељ има код себе личну карту и матични број детета.

Ученици имају могућност коришћења продуженог боравка у прва четири разреда. Прошле школске године свим заинтересованим родитељима се изашло у сусрет.

Драги наши будући ПРВАЦИ и родитељи,

ДОБРОДОШЛИ у Основну школу ’’Јован Јовановић Змај’’!

СРЕЋАН ПОЧЕТАК ШКОЛОВАЊА !