Милиони младих људи у целом свету обележавају последње среде у фебруару Међународни дан борбе против вршњачког насиља „Дан ружичастих мајица“, познатији као Pink Shirt Day.

Овај дан установљен је 2007. године када је дечак у Канади био изложен вршњачком насиљу због доласка у ружичастој мајици. Испоставило се да је мајица била симбол подршке дечака својој мајци која је боловала од карцинома дојке. Школске колеге згрозиле су се због такве чињенице и одлучили су да дигну свој глас против насилника. Ученици су се солидарисали са злостављаним дечаком тако што су се сутрадан у школи појавили у ружичастим мајицама.

Ученички Парламент ОШ “Јован Јовановић Змај ” и наставница Соња Туцаковић  спроводе  e-Twinning пројекат  “Буди друг-пријави насиље ” који  је усмерен на ученике основних и средњих школа старости од 6 до 19 година ради превенције и смањења вршњачког насиља у школама.

Циљ пројекта ”Буди друг – пријави насиље ” је подизање свести ученика да размишљају о томе како могу допринети толеранције у односу на насиље, a једна од активности је управо обележавање Дана ружичастих мајица.

На основу сарадничког рада између школа, они ће припремити презентације, падлете, постере, есеје, игре, квизове итд.