Живимо у времену када многи препознају важност доброг образовања. Тако родитељи поклањају пуно пажње избору одговарајуће средње школе, а посебно факултета за своју децу. Међутим, улога и важност основношколског образовања за будућност детета понекад остаје занемарена.

Наиме, многобројна истраживања су показала да је квалитет образовања који је појединац добио у основној школи од пресудног значаја за његов успех у будућности како академски, тако и професионални.

Једна од кључних вредности основношколског образовања јесте социјализација. Интеракција са наставницима и другарима припремиће дете за здрав и квалитетан однос са друштвом. Такође, средина у којој дете одраста има великог утицаја на формирање његових интелектуалних и вредносних ставова, али и на целокупан емотивни развитак.

Истраживања потврђују да је основношколско образовање оно које у великој мери одређује успех појединца у каснијем академском животу. Учитељи знају да није лако научити младу особу новим стварима, али и да је још теже исправити оно што је особа погрешно научила. Због тога је правилан рад у основној школи од непроцењиве важности.

Уколико дете у овом периоду стекне љубав према целоживотном учењу, социјализује се на прави начин са околином и, поред обавезних знања, усвоји и кључне вештине као што су способност самосталног решавања проблема и тимски рад, онда ће оно у будућности бити далеко спремније за наставак школовања, то јест моћи ће да постане активни учесник у процесу сопственог образовања, а не пасивни прималац. Једино тако ће оно што је дете научило остати заувек са њим и неће избледети током времена.

Стога, добра школа потенцира концепт образовања као усвајање принципа и употребљивих вештина, а не образовање као сувопарно бубање чињеница из књига.

Добро образовање вашег детета је инвестиција која се сигурно исплати, али је потребно да на време почнете да инвестирате како касније не би дошло до проблема. Уколико свом детету обезбедите позитивна искуства и најквалитетније основно образовање, омогућићете му много веће шансе за успех у будућности.

У периоду основног образовања учитељи нису само преносиоци знања већ и васпитачи који обликују понашање деце у складу са највишим вредностима наше цивилизације. Подучавање у основној школи истовремено утиче на дететов интелектуални развој као и на васпитање. Свако евентуално негативно или несоцијално понашање учитељи и наставници имају прилику да исправе на време док се оно није развило у нешто што се тешко поправља.

Један од важних фактора у процесу правилног васпитања и образовања вашег детета је сарадња учитеља, односно наставника и родитеља. У сусрет првом школском дану, са циљем успостављања што боље сарадње данас вам представљамо Змајев водич за родитеље. Кликом на слику отварате водич.