Нове генерације младих живе у садашњем тренутку и окренуте су ономе што долази. Развој технике, технологије и друштвених мрежа добрим делом су заслужни за то. Ипак, има и оних који су заинтересовани за прошлост јер без ње нема ни будућности.

Да је историја учитељица живота, схватио је  Душан Прокић, ученик VIII4 одељења. Откад се сусрео са овом друштвеном науком, потпуно га је опчинила. Његово одлично памћење савршено се уклопило са историјским подацима и чињеницама, иако овај предмет управо због тога многима задаје муке. Он нема тај проблем, па је 2023. године на Републичком такмичењу у Лесковцу заузео прво место. На то је поносна његова наставница и менторка Љиљана Митровић.

Добитник је и Светосавске повеље за ову научну област, као и награде Покрајинског секретаријата “Таленти 2023”. 

Душан је веома друштвен, отворен и насмејан. Често је водитељ на школским приредбама јер је и даровит говорник. Такође је врло активан, па је са једанаест година решио да усмери енергију у један племенити спорт- бокс. Бокс му се учинио најзанимљивијим, а тренира 3-5 пута недељно. Труд и љубав су се веома исплатили, постао је првак Војводине у овој дисциплини и наставиће да се бори даље.

Планира да упише билингвални смер у Митровачкој гимназији. Након тога, видеће куда ће га пут одвести. Можда постане боксерски шампион, а можда модерни Херодот. У сваком случају, и боксерске резултате и историју пишу победници, а Душан је један од њих!


Интервју урадила: Нађа Јеленковић VII3