Крај септембра Змајевци традиционално посвећују науци и одласку на манифестацију која промовише науку – “Ноћ истраживача”.

Ове године место дешавања је био Научни клуб у Новом Саду, а програму је пристуствовало више од 200 ученика седмог и осмог разреда, који су, учешћем у разним квизовима, експериментима, изумима, показали да трагача за знањем још увек има.

Организатори су се потрудили да на забаван и инспиративан начин, кроз мото “Светлост науке”, демонстрирају како то све наука обликује свет и утиче на свакодневни живот, где се све крије и колико може бити занимљива. Приказане су могућности сликања хемијом, на који начин рачунар препознаје лице, како видимо боје, који алгоритми су усађени у нашу дневну рутину. Тестирани су нови прозводи од старих житарица, знање о протеинима, здравој храни, као и вештине у изради “еко-креација”.

“Ноћ истраживача” организује се четрнаести пут у 24 града Србије, са идејом да ђаке и студенте подстакне да направе корак више ка узбудљивој професији истраживача.