У организацији Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women), Министарства рударства и енергетике и Електромрежа Србија представнице Основне школе „Јован Јовановић Змај“, учествовале су у догађају којим се обележава дан рођења Николе Тесле и национални Дан науке.

Десет врло успешних и свестраних младих дама, заједно са наставницом физике Браниславом Блајваз, посетиле су Музеј Николе Тесле, Диспечарски центар Електромрежа Србије и разговарале са министарком рударства и енергетике, Дубравком Ђедовић Хандановић, директорком Електромрежа Србије Јеленом Матејић и представницом Канцеларије Уједињених нација у Србији Невеном Марчетом.

Важна тема разговора била је родна равноправност, те родни стереотипи који су веома присутни у нашем друштву, и њихов утицај на образовање и избор занимања код девојчица. Енергетски сектор и компанија Електромреже Србије, већ дужи низ година разбија родне предрасуде у овој области науке и технике.


Министарка Ђедовић Хадановић истакла је да је Никола Тесла, као научник и иноватор својом заоставштином задужио човечанство и свет, те да је у области енергетике његово дело вечита инспирација младим људима жељним напретка. Такође, дала је пример Милеве Марић Ајнштајн која је у оквиру женског рода досегла максимум.


„Пред младима су данас бројне могућности, важан помак је што имамо све више инжењерки и научница које учествују у променама које спроводимо у енергетском сектору и надам се да ће у будућности још више девојчица бирати енергетику за своје даље образовање и каријеру. Садашње генерације имају одговорност да стварају услове за неограничено напредовање у складу са радом и знањем“-рекла је министарка.


Директорка Електромрежа Србије, Јелена Матејић, напоменула је да је она већ трећа жена на челу компаније која поседује хиљаде километара и киловолти напонске мреже, те да се у њеном тиму из године у годину повећава број образованих и успешних жена које се значајна карика у сектору енергетике. Диспечарски центар Електромрежа Србије је место које је 2015. године запослио прву жену диспечара, сада то већ није реткост. У оквиру компаније поред жена на водећим функцијама, постоје и жене монтери.

„У Електромрежама Србије гајимо окружење које подстиче сваког појединца да покаже све своје потенцијале и доказали смо да послове у енергетици жене могу обављати не само једнако добро као мушкарци већ и да често имају иновативну перспективу и проналазе нова и креативна решења“, поручила је Матејић.


Госпођа Невена Марчета, представница UN Women, подсетила нас је да се Република Србија, као једна од потписница Декларације Уједињених нација „Образовање за све“ обавезала да реформише систем образовања тако да оно буде доступно за децу из свих категорија друштва, док у оквиру Миленијумских развојних циљева обавезана да елиминише родне разлике на свим нивоима образовања.

UN Women већ дужи низ година прати развој родне равноправности и остваривања права и заштите жена у Србији. Значајни помаци су видљиви у повећању процета високо образованих жена, које све више узимају учешће у лидерству у управи, науци и технологији.


Бранислава Блајваз, наставница физике, нагласила је да су девојчице у техничким школама раније биле врло ретка појава, једна или две у генерацији, но да у данашње време све више девојчица се интересује за науку и технику. Међународна истраживања показују да су постигнућа у природним наукама између дечака и девојчица одавно изједначена, те да девојчице имају и благу предност.


На крају је закључено да све четири жене које су дан провеле са ученицама представљају прави пример успешних жена у сфери управе, политике, науке и образовања, те да њихове стопе треба следити.