Шести дан 67. међународног београдског сајма књига, под називом „Школски дан“, отворио је државни секретар Министарства просвете Владе Републике Србије, Јасмин Хоџић. У уводном говору, државни секретар истакао је присуство ученика из различитих крајева Србије, који су дошли да покажу своја знања, умећа и постигнућа, наглашавајући значај образовања и личног развоја.

На штанду Министарства просвете, под слоганом „Победи знањем“, посебно је представљена Ученичка задруга „Змајевци у акцији“ из Основне школе „Јован Јовановић Змај“. Ова задруга изложила је своје радове и производе, настале покретањем  малог  предузетничког подухвата унутар школе.

Чланице маркетинг тима задруге, Маша Мошић, Анђела Кирјаковић, Ања Вељановски и Невена Сарић, заједно са директорком задруге Браниславом Блајваз, присутне су упутиле у рад задруге и испричале причу о њеном оснивању 2020. године. Циљ задруге је развој предузетничких компетенција код ученика, кроз обуку за креирање и пласирање материјала на тржиште. На штанду су представљени производи задруге, укључујући блокчиће, оловке, картонске кесе и украсне предмете направљене од рециклираних материјала и пустоване вуне.

Бранислава Блајваз је током излагања истакла значај развоја предузетничких компетенција код ученика, наглашавајући њихов позитиван утицај на будући избор занимања и ток школовања. „Обука коју ученици пролазе не само да их оспособљава за практичне вештине, већ и инспирише да размишљају о својим професионалним амбицијама“.  Такође, истакла је да су неки од задругара обучени за коришћење програма Canva, што им омогућава креирање натписа и постера, док ће ове школске године део чланова задруге проћи обуку о сито штампи у локалној штампарији.

Директорка школе Соња Туцаковић говорила је о утицају Ученичке задруге на живот школе, наглашавајући како је задруга постала важан део заједнице и доприноси развоју креативности и предузетничког духа међу ученицима. „Ово искуство не само да обогаћује наставу, већ и ствара повезаност између ученика, учитеља и родитеља“, истакла је она.

Заменица директора Јасна Лочаревић подсетила је присутне на успешан наступ задруге на Међународном сајму образовања „Путокази“, који је одржан у пролеће у Новом Саду, наглашавајући значај таквих манифестација за промовисање образовања и предузетништва међу младима.

Такође, важно је напоменути да се у оквиру сајма књига одржава и сајам образовања, који додатно наглашава значај образовних иницијатива и предузетништва међу младима.