У подручном одељењу Јарак ОШ “Јован Јовановић Змај” обележена је Дечија недеља од 7. до 11. октобра под слоганом “Ја сам дете, имам план: толеранција и љубав за сваки дан” са разноврсним активностима за ученике од петог до осмог разреда.

Првог дана, у понедељак, ученици седмог разреда реализовали су занимљиве огледе из хемије. Правили су слоновску пасту за зубе и користили соду бикарбону као погон за дување балона. Видели су како је то бити прави научник! У улози ученика-предавача нашле су се петакиње Мина и Милана и својим другарима из одељења објасниле су правописна правила о писању великог слова у географским појмовима. Одлично су повезале српски језик и географију. Ученици 5-8. разреда истраживали су различите врсте шала на енглеском језику и заједнички су израдили Падлет са шалама. Овога дана, присетили смо се и периода Музичког тобогана и показали спретност кроз игру музичке столице.

Уторак је протекао у изради цртежа са темом Дечије недеље и сређивању паноа у оквиру ликовне културе. Петаци су поново били у улози предавача, па су на српском језику Снежана и Софија припремиле презентацију о вилама као митолошким бићима, али и неким модерним као што су Звончица и Зубић вила. У осмом разреду, Јасна и Кристина представиле су хајдуке са посебним освртом на Вељка Петровића. О овом јунаку биографију је написао Вук Караџић, а наше ученице су се бавиле интересантним деловима његовог живота. Са наставницом историје, вредне ученице петог разреда су вршиле последње припреме за предстојећи вашар и довршавале су декупаж производе.

Среда је била резервисана за “Јесењи вашар” који су организовали ученици са својим учитељима и наставницима. У госте су нам дошли другари из Шашинаца. Одржани су фудбалски и одбојкашки турнири. Своја искуства разменили су волонтери из обе школе, као и ученици који похађају грађанско васпитање. Жеља за поновним сусретом са комшијама из Шашинаца је обострана!

У четвртак су петаци представили пројекат који су реализовали са наставницом немачког језика на тему “Међугенерацијско учење” и израдили плакат о току обуке. Пројектом је обухваћено и обележавање Европског дана језика. Са наставницом математике ученици су решавали занимљиве математичке и логичке недоумице и задатке. Дошли су до закључка да математика може бити и те како забавна! Завирили смо и у чудесан свет физике и научили како се супстанце разликују по својим густинама, а и које су карактеристике светлости. Чак смо направили и чаробну кишу! Петаци и шестаци учествовали су на полигону са бициклима и одлично се провели у дворишту школе.

Јарчани су Дечију недељу завршили на најлепши начин. У гостима су нам били ученици ОШ “Добросав Радосављевић Народ” из Мачванске Митровице. Другари нижих и виших разреда обе школе провели су преподне испуњено различитим активностима. Млађи ученици опробали су се у полигону спретности, а старији у фудбалу и стоном тенису. Одмерене су снаге у квизу опште културе, а одржан је и поучан час историје о Спомен-чесми у Јарку. Највише уживања било је у делу предвиђеном за забаву, где се рецитовало, свирало, певало и на крају играло заједничко коло.

Овим је затворена још једна Дечија недеља у нашој школи препуна дивних утисака и тренутака за памћење.