Стицај не тако лепих околности, довео је породицу Јурија Гарифулина, ученика VII2 одељења, из Русије у Србију 2022. године. Прво су се нашли на југу наше државе, у Нишу, а игром судбине настаниће се у Сремској Митровици.

Јуриј од 2. разреда тренира шах, потпуно му је посвећен и предан, освојио је многе медаље. Упознао је шахисте из нашег места и град поред Саве постао је крајња дестинација Гарифулинових. Овај насмејани, скромни и дружељубиви дечак лако се уклопио у нову средину, одмах је прихваћен од својих вршњака, који су га срдачно дочекали. Веома брзо је савладао српски језик и није било препрека за сналажење у новој земљи, учење, дружење.

Ипак, често се сети свог родног града Иркутска, воли да га помене и радо опише у понеком писменом задатку. Велика љубав према шаху помогла му је да преброди тежак период. Наставио је преко интернета да тренира са својим руским учитељем шаха. У нашој школи се дуги низ година негује ова стратешка игра, те Јуриј и ту бруси своју вештину. Посећује и друге нивое такмичења, поред оног преко школе.

Жеља му је да се у будућности професионално бави шахом и вредно ради на томе.Врло је самокритичан и уме да призна кад погреши, а то му је само подстицај да буде још бољи. На Кадетском првенству Војводине ове године у конкуренцији до 14 година, заузео је 1. место. То га води на Кадетско првенство Србије у Параћину где заузима 5. место и каже да није био задовољан, мада је резултат сјајан. Учествовао је и на шаховском турниру Опен Шабац и био на 4. месту. На републичком такмичењу у Младеновцу са екипом своје школе осваја 1. место. Ове године путовао је и у Шпанију, где се нашао са око 600 шахиста из целог света.Јуриј тренира и пливање и тако се опушта након тешких шаховских “борби”.

Воли рекреативно да одигра фудбал са другарима из своје, али и других школа, јер се одлично снашао и упознао са доста вршњака из нашег града. За сада планира да остане овде да живи, посвети се школовању, шаху. Змајевцима је драго што у својим редовима имају овог изузетног шахисту, а пре свега оданог и доброг друга!