Не зна се тачна земља порекла ни период кад је настао шах. Извесно је да постоји вековима и да је игра претрпела бројне промене да би добила данашњи изглед. Познато је и да се за шах каже да је “замена за рат”.


Филип Несторовић из VII2 одељења уме да”ратује” речима, умом, логиком, вештим досеткама. Да ли су у питању гени, темперамент, расуђивање или изванредан таленат, тек сјајан је млади шахиста који гради своју стратегију.
Уз деду је упознао ову древну игру са само пет година и почео њоме да се бави јер му је било интересантно. У трећем разреду креће у шаховски клуб Сирмиум, а касније тренира и у Хоризонту. На првом турниру наступио је након два месеца јер је одлично напредовао. У нижим разредима освајао је прва места на клупским такмичењима. Сада игра у својој основној школи и у клубу Сирмиум.
На сениорском такмичењу у Шапцу ове године заузео је 3. место на турниру Опен Шабац. Посетио је и Немачку 2024. и учествовао на сениорском GRENKE Chess Open турниру, највећем у Европи. Било је преко хиљаду шахиста, а Филип је заузео 80. место.


Жеља му је да се целог живота бави овом узбудљивом игром. Посећује и онлајн платформе где усавршава своју вештину. Такмичио се у више градова Србије, обишао Босну и Херцеговину, Хрватску, Мађарску.
Занимала га је и атлетика, којој се посветио од 2018. до 2021. године. У његовим рукама су бројне медаље из трчања на 60м и 300м освојене широм Србије.

На такмичењима из математике, Мислише и Кенгура, добијао је похвале, а опробао се и на такмичењу из српског језика. Са друштвом воли да одигра добре кошаркашке и фудбалске утакмице. Слободно време проводи и читајући књиге о шаху.
Себе једног дана види у сфери програмирања. Што се шаха тиче, Филипу желимо да постане велемајстор у овој старој мисаоној игри и да увек има занимљиве партије !