Десанка Максимовић је желела песмом за децу “У гостима” да дочара малишанима лепоту и разиграност природе у пролеће. Ипак, почетни стихови “Позвао је мај све бубе на чај”, збунили су једног првака. Није му било најјасније како мај може да позове иког и да сервира чај кад је то месец, а не особа ? Скоро до суза га је довела ова весела песмица.


Покушао је Страхиња Вујановић, сада ученик VI4 одељења, у нижим разредима да се бави и рецитовањем, али му се није свидело. Није ни чудо кад му је прва љубав била Рубикова коцка, коју је успео да склопи пре поласка у школу. Срећом, поред нејасне књижевности, постоје и други предмети.


Сусрет са математиком га је одушевио, јер је његов логички ум овде био на свом терену. Од почетка школовања, иде на школска такмичења из математике, као и на Кенгур и Мислишу. У петом разреду стигао је до Републичког нивоа Математичког турнира, за шта је награђен Светосавском повељом. Овом приликом, показао је своју хуманост поклонинивши новчани део награде у хуманитарне сврхе.

Што се тиче српског језика, има и он једну област занимљиву Страхињи. То је граматика у којој постоје правила са понеким изузетком, па му је због тога блиска. Као петак, заузео је друго место у округу. Такође у петом разреду, стигао је до Републичког нивоа на шаховском такмичењу. Сада шах игра из забаве, а понекад оде на тренинг.

Од шестог разреда, још једна природна наука придружила се његовим интересовањима, а то је физика. Заузео је прво место у округу, а чека га Републичко такмичење овог пролећа.
Због своје изузетности и даровитости, у октобру 2023. године био је учесник пројекта “Обука талентованих ђака” на Андревљу са још девет успешних ученика наше школе. Без обзира на различит узраст и другачија интересовања, Змајевци су уживали током боравка на Андревљу, па тако Страхиња негује другарства тамо започета.

Што се тиче хобија, воли да игра кошарку са друговима викендом, а иде и на тренинге у својој основној школи неколико пута недељно. Пажњу му привлаче егзотичне животиње, које веома воли. Ужива у јапанској кухињи, те ће једног дана сигурно умети да спреми здраве и укусне оброке.


Желео би да се бави послом који има везе са природним наукама, јер његови таленти ту најбоље долазе до изражаја. А мај ? То је сада само месец у години, исти као и осталих једанаест. Једино што више Страхиња и он нису у свађи !