Примењујући ДФЦ модел у образовању, ученици осмог разреда у основној школи “Јован Јовановић Змај” покренули су почетком школске 2023/2024.године пројекат, који ће, како је планирано, иницирати стварање позитивних промена у раду школе, бољег умрежавања као и подизања нивоа сигурности унутар школе.

Уз помоћ менторке Драгане Богосављевић и кроз интервјуе са управницима школе и руководиоцима Градске управе, ученици су дошли до идеје обнове и покретања школског разгласа у сврху брже комуникације, информисања, забаве, али и веће безбедности, са циљем да појмове „сигурност“, „безбедност“, „едукација“ и „нова сазнања“ сместе на једно место – „Школски Пит Стоп“!

У размени идеја по питању одабира места и начина уређења, учесници пројекта су се на кратко ставили у улогу дизајнера ентеријера примењујући „rough sketch“ технику за приказ изгледа новог школског „Пит Стоп“-а. Одлучено је да се искористи некадашњи „Кутак пријатељства“, који је првобитно служио као остава за ствари, литературу, лични и школски прибор за ученике из осетљивих група.

Сегмент у ком идеје прерастају у реалност обележен је низом активности на уређењу простора. На нивоу радне групе одлучено је да се репарирају постојећи елементи и „освежи“ ентеријер, а са управом школе договорено је да обезбеди средства за опремање као и за неопходну ИТ опрему. Ученицима на нивоу целе школе дато је у задатак да полице ормара испуне садржајима који ће овај кутак претворити у безбедно, инклузивно и подстицајно окружење за рад и учење. Иза улазних врата „Кутка пријатељства“, ускоро ће се наћи потпуно реновирана просторија која ће задржати првобитну намену, али ће бити допуњена и новим садржајима намењеним онима који имају потребу да, осим гардеробе и школског прибора, пронађу место и време за додатни рад и даље усавршавање… а касније и као полазна тачка за будућу аудио-видео делатност.

Промоција школског пит-стопа планирана је за 28. јун 2024.године.