У протекле три године живот нам је био обележен разноразним ограничењима која су у потпуности гушила наш свакодневни живот али још већи траг остављала на културном и уметничком образовању свих а посебану штету нанела баш младима који су били ускраћени за позоришта, концерте, промоције књига. Тужно је рећи да су неки ученици први пут били на промоцији књиге јуче.

Наиме, у четвртак, 31. марта. 2022. године ученици петих разреда наше школе су били активни учесници промоције романа “Црна птица”, Врањанке Александре Јовановић, студенткиње драматургије у Београду. Ученици наше школе су се посебно припремили за ову промоцију. Нису били само пасивни посматрачи, већ учесници у промоцији, јер обзиром да су књигу прочитали раније, били спремни да о њој дискутују, постављају питања, износе своја размишљања и ставове, као и да реше неке недоумице. Ауторка књиге, Александра Јовановић им је на врло жив начин дочарала како изгледа студирање драматургије, које су специфичности, како се припрема сценарио и који је пут књиге до њене екранизације, а у овом случају анимације романа “Црна птица”. Има ли бољег начина за припремање учениказа професионалну орјентацију? Информације из прве руке, од младе ауторке, искричавог духа, потпуно непосредне и енергичне, нешто је најближе и најпријемчивије овим младим генерацијама.

Промоцију књиге је вешто водила наша суграђанка Светлана Цица Сабо, под окриљем библиотеке “Глигорије Возаровић” чији смо били гости , а која већ годинама води “Зону младих” и има велико искуство у модерном и пријемчивом приступању мађим генерацијама а баш у циљу промовисања лепе речи и културне баштине. Поред ње улогу модератора је имала и Оливера Мудрић, библиотекар наше школе, а у програму су посебно активно учествовале и ученице Нађа Тадић 5.разред, Сара Глумац 7. разред и Христина Лозјанин 8. разред, која је дала и изјаву за телевизију и штампу.