Министарство просвете, науке и технолошког развоја организовало је почетком октобра дводневни семинар посвећен примени савремених технологија у настави ( „Use of ICT in support of language teaching and learning“).

ecml

Задатак учесника, професора и наставника страних језика и реализатора билингвалне наставе, био је да се, кроз доступне онлајн платформе, упознају са добрим примерима имплементације дигиталних садржаја у настави, истраже могућности постојећих апликација и уврсте их у своје часове. Акценат је на јачању наставничких компетенција у поменутој области и инсистирању да се деца што више укључују у групни рад. Наставници су се, кроз радионице усавршавали радећи одређене задатке на платформама попут „www.moodle.dots.ecml.at“, „www.wikispaces.com“ и „padlet.com“.

moodle-dots

wikispaces

padlet

Представљен им је начин рада апликације „pecha kucha“ – насумичан одабир актера који ће у року од 20 секунди представити себе, или изложити неку идеју за решење датог проблема.  На сајту „www.ict-rev.ecml.at“ у сегменту „Resources“ доступно је више од  70 апликација и онлајн програма који могу да се користена часу, или  за проверу знања. Креативност и потребе ученика и наставника дозвољавају комбинацију више алата.

ict-rev-tools

Крајњи задатак је припрема апликације која се може примењивати у настави.

Семинар је организован под покровитељством Европског центра за модерне језике, са циљем да се повежу језичка политика и наставна пракса. Учесник ових радионица била је наставница математике у билингвалним одељењима Драгана Тепавац.