Боравак је учионица, играоница, дружионица…
Продужени боравак је место у којем деца, осим што се друже и заједнички проводе време, читају, пишу домаће задатке, вежбају, учествују у ликовним, музичким радионицама и посећују културне манифестације.
Свако дете у боравку је збринуто, безбрижно и на време завршава све своје школске обавезе.
Идеја продуженог боравка за школску децу, полази од потребе и заинтересованости родитеља, који се због радне ангажованости, суочавају са тешкоћама бриге о деци пре и после наставе.
Боравак је облик друштвене подршке породици. То је организован рад са ученицима нижих разреда основне школекако би деца била збринута док су родитељи на послу.

Родитељима је, наравно, најважније да је дете на сигурном, али је такође важно да о њему брине неко стручан и посвећен.
Постојање продуженог боравка је од великог значаја за родитеље и за децу.

Сам рад у продуженом боравку ускађен је са васпитно – образовним задацима у редовној настави.
Приликом боравка ученици могу користити и друге школске просторије, као што су фискултурна сала, библиотека, мултимедијална учионица, сала за приредбе и спортски терени.

Дете може да се укључи у боравак током целе године. Продужени боравак је необавезан облик рада има своје педагошке, васпитне, образовне, здраствене и социјалне вредности.

Услуге које нудимо у боравку, није само чување детета и помоћ у вези са домаћим задацима. Желимо да помогнемо детету да развије способност за решавање разних изазова на које наилази приликом поласка у школу, да подстичемо и одржавамо у детету истраживачки дух како би откривало нове изворе знања и да му пружимо могућност да спозна своје способности. Организујемо и додатне програме према интересовањима Вашег детета.
Треба издвојити значај подстицајне атмосфере и стицања радне навике. Већ након пар дана, деца без имало отпора усвајају дневни распоред.
Управо је то један од начина јачања колективног духа, међусобно подстицање ради остварења заједничког циља. Често се, управо из тог разлога, може видети како једно другоме помажу и објашњавају нејасноће.


Кад год се домаћи задатак уради раније, преостало време до ручка користи се да се провежба то што се тих дана учило у школи.
Игралиште, омиљени део дана у боравку је место где деца проводе бар сат времена дневно уколико временске прилике то дозвољавају.
Уколико спадате у категорију родитеља која већи део дана проводи на послу, не оклевајте да испробате и опцију продуженог боравка, чак и онда када има ко да причува ваше дете. Ипак је то место где се уче социјалним и другим вештинама, а притом не морају ићи сваког дана или недеље.

Продужени боравак ради у две смене:

– од 7:00-13:30, када ученици похађају наставу у поподневној смени,

– од 11:30 до 17:00, када наставу похађају пре подне.

ДНЕВНА ОРГАНИЗАЦИЈА ПРВЕ СМЕНЕ:

7.30 – 8.00   – прихватање ученика

8.00 – 8.30 – доручак

9.00 – 10.30 – израда домаћих задатака и рад на продубљивању наставних садржаја

10.30  –  11.30  –    слободне  активности  (креативне  радионице,читање  књига,тв,  музика,  глума,  игре  на  свежем

11. 30 – 12.00 – лична хигијена, припрема за ручак

12. 00 – 13.00 – слободно време, релаксација

13. 00 – 13.00 – припрема за одлазак на редовну наставу

ДНЕВНА ОРГАНИЗАЦИЈА ДРУГЕ СМЕНЕ:

11 .30 – прихватање ученика

12. 00 – 12. 30 – лична хигијена, припрема за ручак

12. 30 – 13.00 – ручак

13. 00 – 13.30 – слободно време ,релаксација

13.30 – 15.00 – израда домаћих задатака и рад на продубљивању наставних  садржаја

15.00 – 16.30 – слободне активности

16.30 – 17.00 – припрема за одлазак кући

Leave a Reply