Међународни дан ружичастих мајица, дан борбе против вршњачког насиља, који се неколико година уназад обележава у Змајевој школи, овог пута претворен је у дводневне активности у којима су учествовале све генерације ученика, од првог до осмог разреда, њихови родитељи, учитељи и наставници.

Најмлађи Змајевци, ученици првог разреда, послали су снажну поруку свим вршњацима да се до правог циља може доћи заједништвом и слогом, а да другарство треба користити као главно оружје против сваког облика насиља.

Након презентације о вршњачком насиљу, ученици II2 одељења су именовали одлике доброг друга. Речи “искреност”, “утеха”, “оданост”, “заштита” и многе друге које указују на другарство, нашле су се на “икебани добрих особина”.

Мали кројачи из трећег разреда приказали су упечатљиве креације – ружичасте кошуље од папира. Израдили су постер са јасним порукама како спречити вршњачко насиље и зашто је важно промовисати различитост и равноправност.

Четвртаци су ове године у обележавање Дана ружичастих мајица укључили родитеље и, заједно са члановима Вршњачког тима и психологом школе Љиљаном Дудић, организовали састанак на тему “Родитељ, моја особа од поверења”. Одржана је и трибина посвећена превенцији дигиталног насиља, као део активности посвећених повећању безбедности ученика на интернету.

Змајевци су главном симболу, ружичастој мајици, ове године додали ружичасте мараме са мотивима руке пријатељства, као истинске вредност коју појединац треба да препозна, поседује и чува.

На пријатељство, љубав, веру, поштовање, толеранцију, заједништво, несебичност, поверење, Змајевце ће свакодневно подсећати и скулптура руку. Заједнички рад ученика осмог разреда, чланова Ученичког парламента и професора ликовне културе Војислава Крстића, красиће хол школе као главна порука да и различити чинимо целину.

Међународни дан ружичастих мајица обележава се широм света, последње среде у фебруару. Иницијатива је покренута 2007. године у Канади, када је дечак изабрао да обуче ружичасту мајицу у знак подршке болесној мајци, а доживео је да буде жртва вршњачког насиља.