Дана 10. новембра 2017. одржало се дружење парламетана основних школа „ Јован Поповић“ , „ Трива Витасовић Лебарник“ , „ Добросав Радосављевић Народ“ и домаћина  „ Јован Јовановић Змај“ . Представници школа били су ученици парламента. Ово дружење су организовали ученици парламента  ОШ „ Јован Јовановић Змај“ на челу са наставницом хемије Соњом Туцаковић.

Прва ствар коју је Змајева школа припремила је била презентација о безбедности на интернету. У томе су учествовали Ана Кобаш, Видак Левајац, Никола Суботић, Слободан Туцаковић, Катарина Куриџа, Марина Љубишић, Ања Крстић, Нађа Савичевић, Нађа Чергић. Након тога ученици су се међусобно дружили у уживали у слаткишима.

После тога сви заједно отишли смо у градску библиотеку „ Глигорије Возаровић“ где смо наставили дружење. Када смо ушли жена нам је испричала неке ствари о библиотеци и прво нас је одвела до дела за одрасле у ком су се налазиле многобројне књиге. Након тога смо отишли у део за тинејџере у ком смо нашли све што нас занима везано за тинејџерско одрастање.

Затим смо отишли изван библиотеке и ушли у научну читаоницу где смо упознали неколико студената који тамо уче и који тамо обнављају своје знање уз мноштво занимљивих књига.

Након тога отишли смо у дечију библиотеку у којој се такође налази много књига за децу до петнаест година.

Када су чули да смо позвани у библиотеку људи из Лапидаријума су нас такође позвали. Тамо смо видели неке остатке Сремске Митровице односно Сирмиума. Кустос нас је повео у разгледање и испричао историју нашег града. После кратког предавања о историји Сремске Митровице завршено је дружење парламената.

 

Ивона Лајић VII-1