Активности од 5. до 8. разреда

ПОНЕДЕЉАК:

Као и претходних година и ове Дан школе обележавамо мноштвом различитих активности током целе недеље. Програм ове школске године је био богат и шаролик, па се надамо да ћемо вам на овај начин приближити макар делић атмосфере!

Прва активност:

Сто година од  смрти Петра Кочића

Представа „Јазавац пред судом“

 21.11. 2016. године одиграла се представа „ Јазавац пред судом“ у свечаној сали наше школе.

ponedeljak-jazavac-pred-sudom-12 ponedeljak-jazavac-pred-sudom-22 ponedeljak-jazavac-pred-sudom-21  ponedeljak-jazavac-pred-sudom-2 ponedeljakjazavac-2 ponedeljak-jazavac-pred-sudom-6

Дело „ Јазавац пред судом“ је написао наш славни писац Петар Кочић. У представи су учествоваи ученици VI- 2. Једни од њих су: главни глумац Алекса Племић у улози Давида, чобана који тужи јазавца, Софија Ненадић и Александра Петропољац које су глумиле судије, а доктора је глумио Лука Артуков и Магдалена Ковачић која је глумила Душанову жену.

Сви су били одушевљени и својим трудом су награђени великом корпом с воћем. У овој драми Петра Кочића се ради о јазавцу који је појео чобану кукуруз и због тога га је чобанин извео пред суд. Све то наши ученици су успели да сажму у 10 минута квалитетног програма.

Петар Кочић, наш чувени писац, рођен је у селу Стричићи код Бања Луке 29. јуна 1877. године, умро је у Београду 27. августа 1916. године. Координатор ове активности била је наставница Мира Ђурић.

новинарке: Јована Исаковић и Ивона Лајић VI- 1

Друга активност: Квиз  општег знања

Одржан је Квиз  општег знања за ученике  oсмих разреда, а победили су ученици 8-1. Координаторке ове активности су биле наставнице:

Светлана Максимовић, Љиљана Фундук, Милица Кобаш, Драгица Куриџа и Звездана Куриџа. Квиз је сјајно прошао, а о атмосфери вам више могу рећи следећи прилози.

ponedeljak-kviz-1 ponedeljak-kviz-19 ponedeljak-kviz-18 ponedeljak-kviz-7 ponedeljak-kviz-5 ponedeljak-kviz-4 ponedeljak-kviz-3

УТОРАК:

Прва активност:

 У уторак, 22.11.2016. године, у у учионици број 13 одржана је мини-представа поводом дана страних језика. Деца од петог до седмог разреда су учествовала у представи. Ученици су радили много занимљивих ствари, а у припреми и извођењу тога су им помагали сви наставници енглеског.

 Деца су певала песме на енглеском, читала, рецитовала, причала вицеве, говорили брзалице и загонетке. Била је ту и мала публика, којој се ова представа допала. Надам се да ће бити још прилика за још представа оваквог типа!

                                                                                                            новинарка:   Миа Фокс VI4

Друга активност:

Одржан је концерт инструменталне музике. За реализацију истог била је задужена наставница Љиљана Лончаревић.

Свирали су: Ђурковић Дуња и Веселин, Миличевић Александар – виолине.Чубрило Марија,Крњајић Катарина, Крмпота Ивана – флауте. Тијана Марчак је водила програм.

Трећа активност:

tesla

Наставница Бранислава Блајваз била је задужена за презентацију и филм о Николи Тесли. Овом програму присуствовали су ученици 6,7, и 8. разреда.

СРЕДА:

Прва активност: Деца песници

Поводом Дана школе, наша школа је организовала читање литерарних радова, које се одржало у среду, 23.11.2016. године, после петог часа, у учионици наставнице историје Драгице Куриџе. То читање су водиле наставнице српског језика Бојана Зорић и Александра Новаковић, заједно са Снежаном Ракитом, једном мама-песникињом.

  Она воли да пише духовне и дечије песме. Њене песме су баснолике, што значи да су ликови песме животиње, али да се песма ради о свакиданашњим ситуацијама као што су пубертет и мода. Прочитала је неколико њених песама, укључујући и: Шумски идол, О моди, Ко је у пубертету и Искомплексирани зека.

  Радове су читали ученици петог разреда и Јана Ракита из VII-1. Неке песме су биле о пролећу и разреду, док су друге биле о игри и пријатељству. Jeдна је чак била о чика Јови Змају!

  На крају је Снежана пустила спот за њену песму „Дан Васкрсења“, коју је певао хор „Благослов“. Рекла нам је: „Ако сте добили дар да лепо пишете песме, искористите га! Правог песника ништа не може спречити да пише песме…“.

А ево и песме која је настала заједничким напорима свих учесника радионице.

samo-se-srcem-dobro-vidi

                                                          новинарка:   Mиа Фокс VI4

Друга активност: Кутак пријатељства

У среду је у нашој школи званично отворен такозвани „Кутак пријатељства“.

kutak-prijateljstva-3kutak-prijateljstva-2

Носиоци овог великог пројекта су чланови Ученичког парламента „Змајеве“ школе, који су дошли на идеју за креирање „Кутка пријатељства“ читајући на разним порталима о сиромаштву деце у Србији. Чињеница да велики број деце у Србији и свету нема приступ основним правима и потребама, попут образовања и здравог детињства, била је водиља за осмишљавање овог пројекта. Ученици су сазнали податак да готово трећина породица у Србији са више од двоје деце живи на ивици сиромаштва. Тако се родила идеја да покушају да помогну својим другарима и у ту сврху је осмишљен „Кутак пријатељства“. Идеја је да у „Кутак“ улазе они који имају потребу да нешто оставе, нешто што им више није потребно или они којима је нешто потребно да то узму. У „Кутак“ ученици могу да оставе одећу коју су прерасли, играчке са којима се више не играју, књиге, прибор за личну хигијену и све оно што њима није потребно, а некима другима јесте. Основна школа „Јован Јовановић Змај“ је прва у школа у Митровици, али и у Србији која је покренула овакав један пројекат, а идеја организатора јесте да се поред ученика школе у пројекат укључе родитељи, али и локална заједница. Ђачким парламентом наше школе годинама руководи наставница Соња Туцаковић захваљујући чијим напорима је ова акција успешно реализована.

kutak-prijateljstva-1kutak-prijateljstva-4

Иначе, овај Кутак се међу ученицима већ популарно зове „Соба по потреби“, сви који су читали књиге о Харију Потеру или гледали филмове, знају да се ради о соби која се у тој магичној школи појављује само када је неком неопходна, у његовим најтежим тренуцима, тада у њој, уз помоћ магије, могу да пронађу све што им недостаје. Драго нам је да наши ученици поседују ту магију да некоме улепшају одрастање!

Трећа активност: Радионица о превенцији насиља

Мира Чолак, педагог школе, одржала је радионицу о насиљу са ученицима Ђачког парламента. На радионици су се бавили типологијом, тј. разврставањем насиља.

radionica-protiv-nasilja-1 radionica-protiv-nasilja-6 radionica-protiv-nasilja-3 radionica-protiv-nasilja-2

ПЕТАК:

Прва активност:

Драгица Куриџа, наставница историје, одржала је предавање ученицима осмог разреда о бици на Кајмакчалану. Након тога  ученици су направили плакат.

plakat

Друга активност:

Представа „Покондирена тиква“ Јована Стерије Поповића

И као што смо Дан школе започели представом, тако смо га и завршили. Ученици 7-1 разреда су спремили представу „Покондирена тиква“. Иако нису сви глумили, свако од њих је допринео да ова представа заживи, тим пре што су имали и другу поставу глумаца.

Ову комедију од три чина наставница Дајана Николовски прерадила је тако да су ученици успели да је на сцену донесу за 30 минута.

Ускоро ћете бити у прилици да и ову представу, али и „Јазавца пред судом“ погледате у целости на Youtube каналу наше школе, до тог трена уживајте у најлешим фотографијама!

petak-14 petak-15 petak-12 petak-16 petak-41 petak-40 petak-37 petak-22 petak-28petak-35petak-31petak-29petak-6 petak-4

Надамо се да су сви ученици пронашли неку активност која им је била занимљива и у којој су могли да се покажу и докажу!