Заменик шведског амбасадора Јоаким Верн, данас је, у склопу посете Сремској Митровици, боравио у ОШ “Јован Јовановић Змај”.

Вер је, у неформалној атмосфери, у присуству директора школе Мирослава Певца и начелника Школске управе Зорана Ђурића, разговарао са ученицима на тему образовања у Србији и Шведској, пројекту двојезичне наставе, који Змајева школа успешно спроводи читаву деценију, затим о томе колико смо слични, али и на чему би могли да учимо једни од других.

Наше ученике највише је интригирало какав је школски систем у Шведској, да ли се и из којих области организују такмичења, како се планирају екскурзије, организују школске секције, да ли и како функционишу ученички парламенти и како раде школске кухиње. Господин Верн се са друге стране занимао да ли наши ученици намеравају да остану у Србији. Закључено је да постоје различитости, али и да се сви суочавамо са истим проблемима савременог доба.

Након обиласка школе, Верн је посадио дрво у школском дворишту са ученицима II/2.

Најмлађи Змајевци, ученици I/2 имали су прилику да се упознају са замеником шведског амбасадора у Градској библиотеци где су током радионице сликали Пипи Дугу Чарапу, један од заштитних ликова шведске културе из дечије књижевности.