INFORMISANJE

Završetak osnovne škole označava i period donošenja važnih odluka. Jedna od njih je i izbor srednje škole i odabir zanimanja. Odluke treba doneti promišljeno i strpljivo.

KAKO DONETI ODLUKU? Potrudi se da bolje upoznaš sebe, svoja interesovanja, sposobnosti, potrebe, želje… Upoznaj i svet zanimanja. Važno je i da znaš u kojim školama se možeš pripremiti za neki posao ili za dalje studije. Detaljno se informiši!

KOGA PITATI? ČLANOVE PORODICE – Oni te dobro poznaju.

NASTAVNIKE – Reći će ti u kojim se zanimanjima koriste znanja iz predmeta koji predaju. DRUGOVE, PRIJATELJE, POZNANIKE – Preneće ti svoja iskustva.

ŠKOLSKE PSIHOLOGE ILI PEDAGOGE – Informisaće te o školama, uslovima upisa i pomoći će ti u odlučivanju.

PSIHOLOGE KOJI SE BAVE PROFESIONALNOM ORIJENTACIJOM U SLUŽBI ZAPOŠLJAVANJA – Pomoći će ti da izabereš odgovarajuće zanimanje na osnovu svojih interesovanja, sposobnosti, osobina ličnosti, zdravstvenog stanja i radnih navika.

 

PREPORUČUJEMO TI DA POSETIŠ:

SREDNJE ŠKOLE koje te interesuju

FIRME u kojima se obavljaju poslovi koji su ti privlačni

SAJT www.nsz.gov.rs (Planiranje karijere) i interaktivnu verziju vodiča: www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs možeš da postavljaš pitanja psiholozima na po.info@nsz.gov.rs

SAJAM profesionalne orijentacije ili sajam obrazovanja, gde ćeš moći da se raspitaš o svemu što te interesuje o raznim školama.

DRUGE KORISNE SAJTOVE

 

Informacije – gde i kako?

Izbor zanimanja je jedna od najvažnijih odluka u životu. Da bi znao šta da odabereš, potrebno je da znaš šta se sve „nudi“. Evo nekih sajtova koji ti u tome mogu pomoĆi:

www.nsz.gov.rswww.poslovi.rs         www.mingl.org

www.infostud.com       www.poslovi.infostud.com

www.zaposlenje.org         www.hocudaznam.org           www.lakodoposla.com

www.putokazdoposla.rs         www.poslovionline.com

Cilj informisanja jeste da prikupiš što više informacija osvim onim stvarima koje te interesuju, a vezane su za tvoju buduĆnost i tvoju karijeru. To su pitanja o raznim

poslovima koje bi voleo/la da radiš, o školama, fakultetima… Naravno u zavisnosti od toga u kojoj životnoj fazi se nalaziš. Bilo da se baviš izborom fakulteta, prvog posla, ili

nečeg treĆeg, od velike je važnosti da prikupiš što je više informacija i to iz što pouzdanijih izvora. Ono što ima jednu vrednost i jedno značenje za tebe, za nekog drugog

de imati potpuno različito. Zato je bitno da svako za sebe i po svojoj meri istražuje. U tom poslu možeš se služiti svim raspoloživim sredstvima:

 Putem medija (TV, internet, štampa, radio);   Preko stručnjaka koje ceniš (roditelja ili poznanika koji

su stručnjaci u svojoj oblasti);   U školi (profesori, psiholozi ili pedagozi, Službe i

Savetovališta);

 U Nacionalnoj službi za zapošljavanje (Centri za informisanje i profesionalno savetovanje);

 Na sajmovima profesionalne orijentacije i Sajmovima obrazovanja.

Svakako, dobri potezi jesu istraživanje moguĆnosti za dalje obrazovanje u tvojoj lokalnoj zajednici, razgovor sa nekim ko studira fakulet ili visoku školu koji te zanima, kao i razgovor sa predstavnikom nekog zanimanja koje te privlači.