Соња Туцаковић, наставница ОШ “Јован Јовановић Змај” у Сремској Митровици, награђена је еТwinning признањем у категорији “Националне ознаке квалитета” за школску 2017/2018. годину.

Признање јој је уручено за пројекат “Буди друг – пријави насиље”, који је рађен у сарадњи са новосадском Основном школом “Прва војвођанска бригада”.

Према Соњиним речима, главно питање пројекта било је како подићи свест ученика о смањењу вршњачког насиља. Заједно са члановим ученичког парламента, чији је координатор, организовала је обележавање „Дана ружичастих мајица“ по узору на „Pink Shirt Day“ (2007., Канада), када је ружичаста мајица прихваћена за симбол борбе против међувршњачког насиља у школама. Жеља је била да се на тај начин скрене пажња на све учесталије појаве агресије код деце и да се ученици упознају са мерама које ће спречити такав вид понашања и помоћи онима који немају адекватан увид у то да ли су својим ставом, или гестом, повређују другу особу.

С обзиром на то да је пројекат добио високе оцене, то ће свакако бити подстрек да се у наредном периоду промовише у другим школама и да се у читав процес укључе и друге друштвене заједнице.

Националне ознаке квалитета додељују се сваке године школама и појединцима за иновативни рад  и допринос у подучавању. Ове године, додела је уприличена на годишњој еТwinning конференцији „Унапређење наставе употребом ИКТ-а“ у Београду.