Основна школа „Јован Јовановић Змај“ укључила се у програм обележавања Светске недеље свемира („World Space Week“), који је званично почео данас, на дан када је 1957. године лансиран први вештачки сателит Спутњик 1.

Овогодишње активности на глобалном нивоу обједињене су у наслову „The Moon:Getaway to the Stars“, те су и „Змајевци“ први дан посветили освајању Месеца, кроз ликовне садржаје, предавања и радионице.

Користећи контраст и комплементарне боје, уз мало маште, група ученика четвртог разреда, уз помоћ учитељице Оливере Миклош, приказала је своје виђење васионе, небеских тела, ванземаљаца и летећих објеката.

Друга група је кроз асоцијацију са именима чоколадица откривала називе планета соларног система и упоређивала њихову удаљеност од Сунца, користећи велике бројеве. У изучавању небеских тела помогла им је инсталација Сунчевог система која се налази у школи и учитељица Лидија Фокс.

Другари из продуженог боравка са учитељицом Мирјаном Трзин, опробали су се у математичким сликовницама и прављењу плаката са планетама за чије потребе су „обукли“ и свемирска одела.

Светска недеља свемира за Змајеву школу представља само увод у активности које тек предстоје, захваљујући уласку у пројекат ARISS, односно одобреном контакту са Међународном свемирском станицом у јуну 2020. године. Сва дешавања, осим на званичној интернет страници школе, моћи ћете да пратите и путем блога „022tothemoonandback.zmajsm.edu.rs“, као и на друштвеним мрежама.

Програм обележавања Светске недеље свемира трајаће до 10. октобра, када ће бити обележено 52 године од ступања на снагу међународног договора о коришћењу свемирског простора.