За школску 2021/22. годину, у календар важних датумa који се у школама обележавају уведен је 10. април, као „Дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог просветитеља и првог српског министра просвете“.

„Дан сећања на Доситеја Обрадовића“ установљава се 10. априла (по старом календару 28. март), јер је дан Доситејеве смрти једини тачан, релевантан датум који се односи на њега. Дани од 10. априла и наредних недељу дана обележавају се разним радионицама, ученичким конкурсима, научним и стручним скуповима, културним манифестацијама – под именом „Доситејеви дани“.

Доситејев школски дан треба да опомиње, пре свега, на његову заветну поруку: да само деловање на истини и здравом разуму, у интересу добра заједнице, оправдава јединку као друштвено биће. У новије доба српске историје ми немамо значајнијег ни утицајнијег проповедника пожељних вредности – као што су добро, доброчинство, љубав, трпељивост, пријатељство, поштовање, сарадња, ни критичара наших слабости, као и слабости људског рода кроз историју. Његова велика љубав према свом народу исказана је још за његовог живота жељом да на његовом надгробном споменику буде записано : „Овде леже његове српске кости, он је љубио свој род“.

У раду с ученицима, зависно од узраста, разреда и предмета (предметног наставника) треба указати на лепоту и сложеност Доситејевог стила и на мисаоне поруке српског просветитеља. Ради општег упознавања с Доситејевим делом, могу се искористити „Басне“, делови „Писма Харалампију“, делови „Живота и прикљученија“ (нпр. опис поласка у школу, доласка у Хопово и сл., беседа епископа Георгија Поповића у Темишвару, долазак у Лондон или боравак у Лондону; полемички и критички делови „Совјета здраваго разума“ и др., по избору наставника). На сајту Задужбине : www.dositejeva-zaduzbina.rs, наставници и ученици могу добити информације о Доситејевом животу и делу, као и раду Задужбине.