Октобар је месец правилне исхране и промоције здраве хране. Тим поводом су ученици четвртог разреда подручног одељења у Шашинцима са својом учитељицом Слађаном Новотни низом различитих активности током протекле недеље обележили 20.октобар – Дан јабука. Овај дан је у свету први пут обележен са циљем указивања на здравствени значај тог воћа.

 

У понедељак је Снежана Белушевић из Завода за јавно здравље одржала предавање „Лична хигијена“, што је био увод у разговор о познавању правила одржавања личне хигијене и основних принципа правилне исхране. Истог дана су на часу Музичке културе певане песме у којима се спомиње јабука („Јабучице црвена“, „Јабуке, крушке, шљиве“ и друге).

У уторак су ученици на часу Природе и друштва извештавали о томе шта су за домаћи задатак истражили о особеностима јабука као вишегодишњих биљака, потребном земљишту и клими, најпознатијим сортама, начину узгоја и третирања дрвета, али и о разним занимљивостима везаних за ову воћку.

У нашој традицији, обичајима, али и књижевности је јабука симбол здравља, лепоте, радости и љубави, па је час Српског језика у среду имао јабуку као лајтмотив. Читали су песме и делове прича у којима се на неки начин описује или спомиње јабука. На крају је изабрана песма „Јабуке“ Милована Данојлића коју су ученици представили уз помоћ цртежа асоцијација НТЦ методом.

Час Ликовне културе у четвртак је био резервисан за израду постера на којем су представљене јабуке у свим бојама са написаним одликама и значају за човека. Постер је истог дана изложен у холу школе.

Последњег дана ове радне недеље, ученици су се забавили на часу Физичког васпитања играјући и плешући у пару са јабуком између глава, али и ношењем јабуке преко препрека. На крају су се сви осладили сочним црвеним плодовима.