Још од времена Митра Глигорића, једног од омиљених наставника уопште у то време, а наставника иначе енглеског језика, када је шах у Змајевој школи заслугом овог човека досегнуо завидан ниво, шах у школи никада није јењавао и интезивно се играо у протеклих двадесет година. Кроз нашу школу прошли су многи шаховски великани нашега града, велемајстор Драган Косић и интермајстор Петар Бенковић, у дружењу са децом, организовали турнире, шаховске симултанке, па поред класичне шаховске игре и шестоугаони шах, креативну и занимљиву игру коју је патентирао дипл. инг. машинства Горан Радовић из Београда. Међутим традиционална игра шаха је остала и дан данас актуелна и не само рекреативног карактера у школи, већ ученици наше школе постижу завидне резултате и озбиљно се помињу у шаховском свету као младе наде и узданице шаха. Враћањем шаха у школе пре неколико година покренута је иницијатива да се шах као спорт који се темељи на научним основама али и развија широк спектар квалитета код ученика, поново нађе у жижи интересовања и данашње генерације ће, надамо се уз подршку и учешће Шаховског савеза вратити стари сјај овој предивној игри као и нашој држави.

Ученици наше школе су у суботу 3.12.2022. учествовали на “Шаховском фестивалу будућих шампиона”, у Старим Бановцима, где су два ученика 6-4 одељења освојила награде, и то: Јури Гарифулин прво место са својом брилијантном игром у групи до 13 година са свих 7 победа у 7 кола и Филип Несторовић, такође у истој групи, треће место са освојених пет бодова у 7 кола. Веома близу победе је био и најмлађи члан наше екипе Лука Добрић, који са само седам година већ успешно влада шаховским отварањима, средишњицама и завршницама. Запажен наступ али овај пут са изостављеном наградом имао је и Михајло Васић, ученик 5-2 разреда.

Већ следећи дан на екипном такмичењу испред ШК “Сирмијум”, на последња два кола Јуниорске лиге Војводине, наши кадети су постигли обе победе и завршили на 8. месту у конкуренцији 26 најбољих јуниорских екипа. Ученици наше школе који су учествовали на овом турниру су Филип Несторовић 6-4, који је играо прву таблу са обе победе и Михајло Васић 5-2, који је играо трећу таблу са такође две победе.