Ученици четвртог четири су и у овој школској години показали посвећеност екологији и заштити околине. Од октобра до јуна били су део etwinning пројекта “ГЕА”, у коме су, заједно са вршњацима из Грчке и Шпаније, планирали “зеленију” будућност наше планете.

Заједничким снагама су се договарали око правила понашања у пројекту, водећи рачуна о безбедности на интернету, лепом понашању, заштити и кориштењу података. Дизајнирали су лого пројекат и гласали за најбољи (са поносом истичемо да је победио лого наше Нађе Марељ) и истраживали како користимо енергију код куће, у школи и у нашем граду. Сазнали су много корисних ствари, разговарајући са директором школе, представницима “Сремгаса” и локалне електродистрибуције. Сва та сазнања уобличили су у видео презентацију у којој нуде савете за рационално кориштење енергије. Ако и ви желите да сазнате више, погледајте видео на еглеском језику.

Пошто се приближавао зимски распуст, сви су се опробали у изради новогодишњих украса од рециклираних материјала. Четвртаци су се опробали у изради украса од картона, а касније су их продали на новогдишњем вашару и показали да се рециклажа итетако исплати!

Пројекат је ученицима пружио могућност да се упознају са новим ИКТ алатима и да развијају многе компетенције, да осмишљавају активности, прикупљају податке, анализирају их и извуку закључке, да своја сазнања представе и аргументују. Заједно са партнерима сачинили су упитнике на шест тема: угрожене животињске врсте, рециклажа, обновљиви извори енергије, климатске промене, смањење отпада и поновно кориштење. Разговарали су са децом и одраслима из своје околине, упоређивали су навике у наше три земље и извукли закључке о томе шта конкретно можемо урадити да би боље бринули о околини.

Иако нас је пандемија корона вируса дотакла, четвртаке није спречила да малчице измене курс и заврше пројекат. Као трајан продукт њиховог труда остаће електронска књига “План акције за зелену Земљу” и много нових вештина и знања које ће обликовати њихове навике, али и навике многих из њихове околине.