Школска година се увелико захуктава, јесен се разбашкарила, а лето изгледа као давна прошлост. Иако је лето повезано са распустом и одмором, то не значи да током врелих месеци нисмо учили и стицали нове вештине.  У одељењу учитељице Лидије Фокс, лето је време читалачког изазова. Није лоше знати да има оних ђака, који и лети уживају у књизи, па их сада након четврте године читалачког изазова, можемо назвати искусним читаоцима.

 Ученици који желе да се укључе у изазов, читају књиге по свом избору, а за договорени број страна праве карику у свом читалачком ланцу. На тај начин сваког лета могу да виде како расту њихове читалачке вештине.

Првог септембра доносе своје ланце у школу, упоређују прочитана дела, одмеравају „озбиљност“ прочитане литературе и број карика на ланцу, али најлепши је онај део када неко од њих саопшти да је прочитао најбољу књигу на свету или да није знао да ће му нека књига бити толико забавна и занимљива да је пожелео да прочита и други део!  Најмарљивијег читатеља и читатељку сваке године награђује књижара „Букбар“, а победници овогодишњег изазова кажу да су прочитали много занимљивих књига, а посебно су уживали у романима Деjвида Валијамса и у серијалу „Дневник шоњавка“.

Честитамо овогодишњим победницима, сигурни смо да ће читање остати саставни део њиховог живота и надамо се да ће многи њихови другари да се угледају на њих наредног лета.

До читања!