У Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у току су припреме за велики пројекат, који се реализује у сарадњи са Међународном свемирском станицом. Реч је о повезивању ученика школе, путем аматерског радија, са астронаутима који бораве на МСС , a у циљу промовисања астрономије међу младима.

Протеклог викенда, сарадници школе, чланови Клуба радио аматера „Нови Сад“ ( YU 7BPQ) обучавали су ученике како да користе радио станицу, на који начин да остваре конекцију и која правила је неопходно да познају како би тај разговор протекао без проблема. За сада је припремљено тридесетак питања на енглеском језику и њих ће постављати старији основци.

Био је то први пут да се Змајевци сусрећу са оваквим начином комуникације, који, упркос савременим тековинама новог миленијума, и даље остаје као главно средство информисања у многим ситуацијама. Упоредо се ради и на техничком опремању школе ради обезбеђивања што квалитетнијег сигнала и преноса укључења посаде МСС.

Очекује се да главни догађај – повезивање са Међународном свемирском станицом, буде почетком идуће године. Како је потврђено, термин ће бити у недељи између 27. јануара и 2. фебруара 2020. године.