Још један значајан међународни пројекат успешно реализован

46 школа широм света учествује сваке године у пројекту прављења чудовишта у својој школи а на основу инструкција. Први пут се оваквом пројекту придружила и једна школа из Србије. Ученици основних школа осмишљају један део чудовишта и описи се прикупљају у Monster Centrali.

Координатор пројекта је Др. Тери Смит, сарадник у програму Националне географије и професор из Сад-а који је предавао на више универзитета. Тренутно предаје на Редфорд Универзитету у Вирџинији, а своју богату каријеру започео је као наставник у основној школи. 

Пристигли материјали се постављају на званичну страницу пројекта. Свако од чудовишта има задатак да помогне у решавању једног од проблема загађења коришћењем одрживих извора који су класификовани од стране Уједињених нација. Поступак прављења чудовишта се документује и поставља на Фејсбук страницу док се завршено чудовиште фотографише. Затим ученици који су учествовали у пројекту гласају занајбоље.

Ове године је за најбоље чудовиште  проглашено Giganticorous Billy Bob Taco које је направио четврти разред из места Франконија, Нови Хемшир, САД са 192 бода док је наш Astropathcher добио 41 глас и нашао се у врху лествице.

Овај К-6 пројекат промовише National Geographic Education како би се остварила сарадња међу школама, наставницима и ученицима. Резултат је  одличан доказ да дечије заједништво може да буде успешно с обзиром да читава одељења раде на истом пројекту. Ученици су и уобличили идеје како би њихово чудовиште користећи STEM и одрживе циљеве помогло да свет буде боље место за живот.

Сам пројекат са пропратним материјалима можете пронаћи на адреси: https://www.smithclass.org/proj/Monsters/index.htm

Координатор овог пројекта за нашу школу била је наставница енглеског језика Татјана Штефанац а сарадник јој је био наставник ликовне културе Војислав Крстић.