eTwinning пројекат “I’ll Send you a Chrismas Card – Chrismas Cards Exchange 2018” успешно завршен

Оснивач овог међународног еТвининг пројекта под називом “I’ll Send you a Chrismas Card – Chrismas Cards Exchange 2018” је Anna Pawlowska, наставница енглеског језика из Пољске. У пројекту је укупно учествовало 16 држава са по једном основном школом из сваке државе. Наша школа је била једина учесница пројекта из Србије. Пројекат је био намењен ученицима узраста 8-12 година. Између ученика и школа вршла се размена традиционалних божићних честики и жеља написаних на енглеском језику. Ученици су на часовима ликовне културе израђивали Божићне честитке користећи различите технике, истраживали и представљали Божићне обичаје из своје државе и краја, упознавали се са другим културама кроз тему Божића.

У нашој школи у реализацији овог пројекта учествовали су ученици IV6 из подручног одељења у Јарку. Координатор пројекта била је наставница енглеског језика Весна Станковић а сарадници на пројекту одељенски старешина IV6 Слађана Јаковљевић и наставник веронауке Урош Стефановић.

Пројекат је трајао од октобра до децембра 2018. Ученици су користили Падлет апликацију да се представе осталим учесницима, представе своју школу, место и државу одакле долазе.

Падлет ученика

Made with Padlet

Дизајнирали су лого пројекта и учествовали у конкурсу за најбољи лого пројекта. Научили су да се користе различитим ИКТ алатима и апликације (Гугл учионица, Гугл Документи, Гугл Презентације, Гугл Преводилац, Гмејл) а као резултат рада израдили су део е-књиге о Божићним традицијама широм света, и две интерактивне игре на тему Божића користећи  LearningApps које су поставили на Твинспејсу пројекта. Проверавали су колико су научили током истраживања учествујући на онлајн квизу, играјући игре које су креирали други учесници.

Премда је сам пројекат окончан, пријатељство и даља сарадња између Пољске и Србије се наставља и у другом полугодишту. У овој даљој сарадњи ученици IV6 из наше школе снимају и размењују видео поруке са питањима и одговорима са ученицима 5 разреда из основне школе Bystrzejowice из Пољске. Ученици савладавају основе снимања видеа и говорења пред камером на енглеском језику, а теме о којима су ученици до сада разговарали биле су везане њихову непосредну околину и лична интересовања.

О даљем развоју догађаја знаћемо више крајем јануара.