Дана 28.10.2018. са почетком у 14 часова на инстаграм профилу @zmajevciart проф. ликовне културе Предраг Ковачић ће одржати јавно предавање из Музеја Савремене уметности у Београду.  Предавање ће бити доступно на датом профилу и у понедељак 29.10.2018.
Теме које ће овим путем бити обухваћене су ГРАЂАНСКИ МОДЕРНИЗАМ и НЕОАВАНГАРДЕ

 

Крај Првог светског рата означио је почетак периода убрзане модернизације српског друштва, макар у њеним спољним манифестацијама. Простори јавног окупљања и још више јавне забаве сведочанства су нових интересовања, модних и помодних дешавања, као и једног другачијег животног стила и организације слободног времена који постају статусни симболи и елементи препознавања новог модела живота европеизираног нарастајућег грађанства. Идеја изложбе била је да кроз везе моде, популарне културе, уметности, друштвених и историјских прилика, укаже на особености међуратне културе кроз визуелну интерпретацију урбане свакодневице.

Тематски груписана око догађаја из домена популарне културе (београдско гостовање варијете ведете Џозефине Бејкер, долазак тениског првака Анрија Кошеа, отварање Зоолошког врта у Београду, нпр.) и могућности њиховог преношења на поље визуелних уметности – слика, филмова, фотографија, дизајна – улога модног и помодног у конструкцији грађанског идентитета српског друштва овом приликом представља се и као сведочанство незаустављивог продора конзумеризма у добро чувани елитни простор. По својој прихваћености и утицају масовна култура, иако други вид културне праксе, јесте онај у коме се вредносни систем једног друштва најјасније уочава, баш као и његови реални домети које нам „висока уметност“ ограничена на елиту суштински не нуди. Имајући то на уму, основна идеја изложбе “Грађански модернизам и популарна култура. Епизоде модног, помодног и модерног” састојала се у трагању за тим неупадљивим, често запостављеним, местима преплитања двеју култура.