Вода је темељ живота и основни састојак сваког живог бића. Организација Уједињених нација је пре десетак година прогласила 22.март за Светски дан воде, с намером да истакне њену важност и ограничавајућу улогу у развоју.

    У ОШ „Јован Јовановић Змај“ – подручном одељењу у Шашинцима, ученици III6 одељења са својом учитељицом Слађаном Новотни, обележили су овај важан дан низом активности које су реализоване током целе недеље. Циљ је подсећање на значај воде за живот и здравље, истицање значаја заштите и очувања природних ресурса чисте воде на планети и подсећање да више од милијарду људи у свету нема приступ сигурној води за пиће.

    Најпре су се ученици на часовима Ликовне културе присетили свега што знају о води и уз помоћ мапе ума у групном раду израдили плакат на којем су представили особине воде и њен значај за човека. Плакат је постављен у холу школе.

    На два часа Природе и друштва ученици су били предавачи и обрадили наставне јединице везане за воду. Марија Гарић и Милица Тривуновић су едуковале своје другаре о особинама течности, а Александра Томић и Стеван Опачић на занимљив начин су презентовали растворљивост воде.

    Такође, ученици су говорили и о томе  да је вода увек била инспирација песницима и писцима, те су се на часу Српског језика упознали са текстовима везнаним за воду, симболичким значењима воде и њеном значају  у нашој култури и традицији.

    На часу Слободних активности организован је полигон спретности, са циљем да се кроз игру на симболичан начин укаже на важност очувања воде као незамењивог природног ресурса. Тако су ученици, подељени у две екипе, савладавали препреке носећи чаше са водом, а циљ је био да се сачува што више воде.

    На крају су донели закључак да воду треба да штитимо и штедимо. Сваки дан, на сваком месту и у свакој прилици.Јер оно што нама изгледа мало и небитно данас, некоме другом ће много значити у будућности.

Одељењски старешина:

Слађана Новотни