Светски дан чистих руку се обележава 15.октобра још од 2008. године и има за циљ подизање свести јавности о значају и користима прања руку сапуном, како на глобалном тако и на локалном нивоу. Овом хигијенском навиком могу се спречити многе заразне болести, а развијена култура прања руку сапуном аутоматски значи мању стопу оболевања од инфективних болести, те се справом каже да чисте руке спашавају животе.

Тим поводом су ученици нижих разреда наше школе у Шашинцима били домаћини Снежани Белушевић из Завода за јавно здравље Сремска Митровица, која је реализовала едукативно предавање о значају правилног одржавања личне хигијене. Они су имали прилику да на занимљив начин понове и утврде своја знања о одржавању личне хигијене, али и да чују податак да сваке године у свету умре 6,9 милиона деце млађе од пет година због болести које се преносе прљавим рукама.

Прање руку сапуном треба да буде практично понашање које се примењује код куће, али и у школи јер представња спасоносну меру која је најисплативија здравствена интервенција.