Основна школа “Јован Јовановић Змај” прва је школа у Србији, чији су ученици разговарали са астронаутима Међународне свемирске станице.

Змајевци су, заједно са пријатељима и партнерима пројекта из Радио Клуба “Нови Сад”, успели да искористе 10 минута, колико су имали на располагању, и путем радио – везе поставе свих 20 питања главнокомандујућем МСС, Луки Пармитану.

Интересовало их је шта Лука ради у слободно време, коју планету би желео да посети, да ли му је атронаутско одело удобно, ко је главни диџеј у свемирској капсули, шта је на дневном менију, шта ради када се посече….и многе друге ствари које се тичу свакодневног живота, а које, опет, звуче и изгледају необично с обзиром на то да нас астронаути посматрају са удаљености од 400 километара изнад Земље.

Захваљујући професионалности радио-аматера успостављена је веза без икаквих ометања, те је и публика која је пратила програм у школи, преко радио таласа, или путем линка на школском јутјуб каналу, могла да разуме сваки делић разговора ученика са астронаутом.

Велику помоћ пружили су нам пријатељи из медија. Читав догађај најављиван је и пропраћен на чак седам телевизијских станица, три радио станице, шест новинских листова и на неколико домаћих и иностраних интернет портала и друштвених мрежа. (www.022tothemoonandback.zmajsm.edu.rs)

Змајева школа се захваљује свима који су дали допринос да овај “свемирски” пројекат успе ….и видимо се ускоро на неком, новом путу!