У склопу реализације пројекта „Вишејезичност као услов европских интеграција (Multilingualisam аs а Condition For EU Integration)“, делегација Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Сремске Митровице, учествоваће, крајем септембра, на седмодневној обуци у Атини.

Реч је о једном у низу пројеката платформе „Ерасмус +“ који се први пут реализују у нашој земљи, а тичу се мобилности запослених у основним школама.

Наставник енглеског језика и координтор пројекта Татјана Штефанац наводи да је за пут у Атину формиран петочлани тим састављен од реализатора билингвалне наставе. Осим ње, обуку ће пратити учитељице Лидија Фокс, Нада Алатић, Смиљка Стојаковић и наставник математике Драгана Тепавац.

Они ће током ове обуке имати прилику да се боље упознају са новим CLIL методама креирања лекција и планирања часа, чија је функција имплементација енглеског језика у предметну наставу.

„То значи још више интеракције на часовима, још богатији вокабулар ученика и рад у пријатељском окружењу, где нема страха од погрешне интерпретације и погрешних идеја“, истакла је Штефанац.

Према речима директора школе Зорана Ђурића, циљ учешћа у оваквом пројекту јесте да наставници досадашња искуства у билингвалној настави обогате новим сазнањима, како би и својим ученицима могли да пруже начин рада какав се очекује у 21. веку.

„Усавршавање у једној од земаља Европске уније видимо као добар пут да се европске вредности, кроз образовање, пренесу на школу, али и шире, на локалну заједницу. Највише користи ће, свакако, имати наши ђаци, јер ће и за њих ово бити корак напред ка откривању могућности за даље школовање. Партнер на овом путу биће нам грчки „ИДЕК (IDEC)“, едукативни центар који више од две деценије успешно води стручна усавршавања широм Европе, међу којима су и она са потписом Ерасмус+“, наглашава Ђурић.

Други део пројекта спровешће се наредне године, од 25. фебруара до 3.марта, у сарадњи са Билингвалном основном школом Даниле Кумар из Љубљане, након чега се очекује побољшање рада и у другим сегментима школе.

Подсетимо, реализација двојезичне наставе у нашој школи успешно се спроводи од  2011. године. према плану и програму које је утврдило Министарство просвете Републике Србије.