У ОШ “Јован Јовановић Змај“ у Сремској Митровици  28.2.2017. у оквуру Етвининг пројекта је обележен Дан ружичастих мајица. Пројекат БУДИ ДРУГ-ПРИЈАВИ НАСИЉЕ заједно раде OШ“Прва Војвођанска бригада“,Нови Сад и ОШ“Јован Јовановић Змај“, Сремска Митровица. Пројекат се ради преко Етвининг платформе. Реализатори и идејни творци пројекта су ученици Ученичког парламента ОШ “Јован Јовановић Змај“ у Сремској Митровици. Свака школа на свој начин реалиује Пројекат, затим преко Етвининг портала презентују сваку активност користећи ИКТ алате и тиме размењују примере добре праксе и подижу Икт компентенције наставника и ученика. Циљ пројекта ”Буди друг – пријави насиље ” је подизање свести  ученика да размишљају о томе како могу допринети смањењу вршњачког насиља. Један од начина да би се смањило вршњачко насиље у школама је и обележавање Дана ружичастих мајица.

Дан ружичастих мајица, познатији као Pink Shirt Day, програм је превенције вршњачког насиља, а обележава се задње среде у месецу фебруару. Идеја је настала у знак протеста због инцидента који се догодио 2007. године у Канади када је жртва насиља био ученик који је првог дана школе обукао ружичасту мајицу као подршку својој мајци која је оболела од карцинома дојке, а затим су га вршњаци исмејали и психички и физички злостављали. Школски другови су се згрозили због такве чињенице и одлучили су да дигну свој глас против насилника. Ученици су се солидарисали са злостављаним дечаком тако што су се сутрадан у школи појавили у ружичастим мајицама.

Ову иницијативу су покренули 17-годишњи ученици Давид Схепхерд и Травис Прице, који су штампали првих 50 ружичастих мајица.

Од тада, ружичаста мајица постала је симбол борбе против међувршњачког насиља у школама.

Етвининг је заједница школа и предшколских установа у Европи.

Етвининг је платформа намењена особљу (наставници, директори, библиотекари, итд.), које ради у школама/ предшколским установама у једној од европских земаља учесница, за потребе комуникације, сарадње, развијања пројеката, размене и,  укратко, ради осећаја припадности најузбудљивијој европској заједници намењеној учењу/подучавању

„За Дан ружичастих мајица сазнали смо са интернета. Видели смо да су претходних година неке школе из Србије и околних земаља – Хрватске, БиХ обележавале тај дан. Своју идеју смо пренели наставници Соњи и директору, који су се сложили да у школи обележимо тај дан и употпунили ту нашу идеју да све забележимо кроз Етвининг пројекат. Наставница је пронашла партерску школу из Новог Сада и тако је пројекат почео. Са активностима смо почели 1. фебруара. Представили смо се партнерским школама, тако што смо на састанку Парламента научили да правимо Падлет(огласну таблу). То је један од ИКТ алата. Затим, смо представили наш град помоћу Slide share-a. Следило је учење новог ИКТ алата ThingLink преко кога смо представили школу. Са партенрским школама и ученицима смо комуницирали преко Тwinspce-a. То је део Етвиниг платформе на који нас је наставница прикључила. Направили смо и низ слајдова у ИКТ алату Biteable који говоре о врстама насиља, важности да се насиље пријави и коме да се обрате ученици ако примете насиље или ако су жртве насиља. Те слајдове смо поделили нашим другарима на Етвинингу како би им приказали шта смо урадили. Слајдови су постављени и на Youtube каналима и емитују се на дисплеју у холу школе. У међувремену Пројекту су се придружиле и ОШ“Јован Дучић“ из Београда, Мјешовита средња школа Бихаћ, ОШ “Душан Јерковић“из Руме, ОШ “Милан Мијалковић“из Јагодине и ОШ “Иво Лола Рибар “  Сомбора.“-речи су Ане Кобаш председнице Ученичког парламента ОШ “Јован Јовановић Змај“.

У оквиру Пројекта БУДИ ДРУГ-ПРИЈАВИ НАСИЉЕ расписали смо ликовни конкурс са истома темом. У реализацији конкурса нам је помогао наставник ликовне култура Војисла Крстић. Задатак је био да осмислимо ЛОГО за ружичасте мајице. Све радове смо окачили на паное у холу школе. Петочлана комисија коју су чинили наставници ликовне културе наше школе, председник и подпредседник Парламента изабрала је најбољи рад. Уз помоћ директора пронашли смо спонзора који нам је купио мајице и отшампао изабрани ЛОГО. Овим путем желимо да кажемо велико ХВАЛА људима из продавнице боја СПЕКТАР МБ из Сремске Митровице, који су нам омогућили да сви имамо исте ружичасте мајице.

У  среду 21.2.2018 и у петак 23.2.2018 чланови Ученичког парламента ОШ “Јован Јовановић Змај” представили су својим друговима нижих и виших разреда пројекат БУДИ ДРУГ-ПРИЈАВИ НАСИЉЕ. Говорили су о Пројекту, о вршњачком насиљу и важности превенције вршњачког насиља. Мерама које сви зајадно можемо предузети како би се насиље међу вршњацима смањило. Говорили су о Кутији поверења коју планирају да поставе 28.02.2018. Позвали су другаре да у среду 28.2.2018 дођу обучени у ружичасте мајице и тако кажу НЕ вршњачком насиљу!

У школи је  постављена Кутија поверења.

„Кутија поверења“ је мало школско сандуче  које служи да би ученици убацивали поруке и писма са питањима којима би разрешили неке своје личне дилеме, да им помогне неко ко се тиме бави у решавању њихових личних проблема, предлозима, сугестијама, похвалама и жалбама, које мисле да можемо заједно  решити. Посебно смо замолили  да пријаве било који облик насиља или дискриминације у школи. Све поруке које буду убачене у кутију могу (а не морају) бити анонимне. Сврха постављања ”Кутије поверења” је пружање могућности свим ученицима  да учествујете у раду и развоју школе. Кутију ће отварати  Вршњачки тим, педагог и психолог из стручне службе школе, а на питања личне природе под шифром ће одговарати психолог, на питања која се тичу побољшања школског животаи сугестије одговараћемо путем школског сајта и на седницама Ученичког парламента. У сарадњи са руководством школе потрудићемо се да што ефикасније решавамо проблеме и усвајамо добре предлоге. Такође ћемо  задавати  и месечне ”теме” на које бисмо желели да сазнамо каква су  размишљања ученика и ставови. Теме ће задавати Ученички парламент и Вршњачки тим.

У холу школе смо поставили плакате који говоре о врстама насиља и позивају ученике да пријаве насиље.

Све активности је снимала екипа РТВ.