Сећате ли се писања писама, прављења коверти, ишчекивања, проверавања поштанског сандучета и радости када добијете одговор?

Ако припадате старијој генерацији, онда сте сигурно имали прилику да осетите чудесну моћ писане речи на листу папира, обичног, или посебно украшеног.

Да би смо данашњој омладини, која одраста у свету савремених технологија, приближили бар део тог искуства, организовали смо размену писама ( “Pen Pal project” ) са децом из Финске и Русије.

  

Пројекат је базиран на традицији писања и слања писама и честитки поштом, а у њему су учествовали ученици трећег, четвртог и петог разреда. Трећаци и четвртаци, њих 62, добили су инструкцију да писмо, или честитку за божићне и новогодишње празнике на енглеском језику размене са Финцима, док је деветоро петака сарађивало на истом задатку са руским ђацима.

Наставници су припремили низ презентација, видео записа и музичких одломака како би приказали деци карактеристике поменутих земаља и помогли им у овом пројекту.

Осим што су могли да оживе давно заборављени вид комуникације, ученици су добили прилику да, на неуобичајен начин, усавршавају вештину писања на страном језику, спознају културу других држава, учествују у тимском раду, јачају самопоуздање и мотивацију за друге пројекте, затим да ослободе машту и изађу из оквира свакодневних инстант порука и решења која нуди модерна технологија.

 

Наша школа је у овом пројекту од септембра 2017. године и планира да успостави овакав вид сарадње и са другим нацијама у циљу укључивања и мотивисања што већег броја ученика да усаврше језичке компетенције.