Европски дан језика који се слави сваког 26. септембра широм Европе обележен је и ове године бројним активностима у нашој централној школи.

Ученици I4 су учили да се поздраве на шпанском, француском, јапанском и другим светским језицима кроз песму “Hello to all the children of the world”.

Ученици од 5. до 8. разреда у сарадњи са наставницом енглеског језика Татјаном Штефанац користили су ИКТ да се баве истраживањем. На званичном школском сајту на страници Енглески језик ученицима су постављена три задатка.

У првом задатку ученици су требали да одаберу неку од земаља на карти света по сопственом избору, припоје је одговарајућем континенту, пронађу податке о званичном језику/ језицима, главном граду и броју становника а затим те податке, укључујући и заставу државе коју су одабрали, поставе на Падлет.

Други задатак је био обележавање одабране државе на мапи помоћу апликације ThingLink. Научили смо: који се све језици употребљавају, колико људи их употребљава, подсетили се где се те државе налазе и пронашли заставе. Уз мало забаве и труда направили смо занимљив задатак као део домаћег задатка.

 

Made with Padlet

 

Трећи задатак за ученике у форми музичког квиза приредила је наставница енглеског језика Весна Станковић. У овом последњем задатку препознавању језика на основу песама ученицима старијих разреда придружили су се и ученици III1 и IV1 разреда.

У свечаној сали наше школе наставнице немачког језика Ружица Ковачевић, Весна Маџић-Жунић и наставница енглеског језика Ружом Павловић заједно су са ученицима организовале пригодну приредбу поводом прославе.  Ученици из V4 Страхиња, Ивана, Марко, Филип, Ена и Христина „одреповали“ су немачки алфабет.  Тамара и Милан из VI3 рецитовали су “Traurig und froh“, а ученици VII4 Раша, Наталија, Мила, Урош, Милица и Лука су на немачком језику извели „Песму о плавом зецу“ Душка Радовића „Das Gedicht vom blauen Hasen“. Ученице VI1 Елена Коњевић и Тара Певац рецитовале су „Travelling“ и „The stork and the fox“, док су Ема Малешевић и Александра Вујиновић из VII2 увеселиле све присутне шалама на енглеском језику.

Како је Европски дан језика обележен у нашим подручним одељењима можете прочитати на следећим линковима: Шашинци и Јарак.