Овогодишња Дечија недеља трајала је од 3. до 10. октобра под мотоом „ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА?“.  Све планиране активности су у потпуности и успешно реализоване.

У понедељак 3.10.2022. Дечија недеља је отворена упознавањем ученика са Конвенцијом о правима детета. Наставница хемије је одржала предавање ученицима седмог и осмог разреда и упознала их са хемикалијама које се користе у домаћинству, али и потенцијалним опасностима приликом њиховог коришћења. На часу математике, ученици шетог разреда су повезали историју и целе бројеве где су кроз битне догађаје у грчкој историји рачунали колико су неки догађаји трајали, колико је који освајач владао, ко је колико дуго живео итд. Са ученицима петог, седмог и осмог разреда наставница математике је одржала математички квиз „Кахут“.

Уторак 4.10.2022. био је у знаку књижевности и драмских игара. Ученици осмог разреда су правили плакат о глагољици и покушали да свако од њих по једну реченицу о Вуку Стефановићу Караџићу напише на глагољици. Ученици седмог разреда су се подсетили књижевних дела и њихових писаца, а ученици петог и шестог разреда су имали драмске радионице на којима су вежбали концентрацију, брзину и правилност изговора гласова и брзалица итд. Игре асоцијација и вешала је организовала наставница немачког ученицима виших разреда. Такође, у уторак је одржан и еко-квиз са наставницом биологије где су ученици, на основу извучених картица, бирали најоптималнији одговор на дату ситуацију. Тиме су показали колико имају развијену еколошку свест и колико су спремни да очувају животну средину. Ученици су са наставницом информатике и рачунарства правили дигитални плакат на тему мотоа.

У среду 5.10.2022. ученици су се забавили на такмичењу у шаху које је организовао наставник техничког. Наставница физичког и здравстевног васпитања је организовала спортски полигон који ученици нарочито воле. Такође, ученици виших разреда су се такмичили и у одбојци.

У четвртак 6.10.2022. наставница историје је ученицима седмог разреда одржала предавање на тему „Положај деце у прошлости“ и том приликом су деца показали велико интересовање. Са наставником физике ученици шетог, седмог и осмог разреда су изводили разне огледе у школском дворишту.

У петак 7.10.2022. наставница географије је организовала географски квиз „Кахут“ помоћу којег су ученици обновили претходно градиво. Последњи дан Дечије недеље употпуњен је изложбом ликовних и литерарних радова на тему мотоа.

  • Све активности су пропраћене и забележене фотографијама.

Маја Грујичић,

координатор активности

за културну и јавну делатност школе

у Шашинцима