Ученици Основне школе “Јован Јовановић Змај”, Сремска Митровица, боравили су у Београду на 13. Европској ноћи истраживача, где су имали прилику да се друже са научницима и учествују у бројним екпериментима и изазовима које су приредили излагачи.

За заљубљенике природе организовани су програми под називом “Човек и биљке кроз време”, “Однос животиња – човек, кроз време и различите културе” и квиз “Биологика”. Будући историчари и музиколози могли су да се упознају са инструментима и музиком средњег века и ренесансе, а математичари да одиграју “Шисима” – стратешку игру из Кеније.

Осим тога, имали су прилику да се опробају као керамичари (“Керамика кроз векове”) и творци разних мозаика (“Тајне античких мозаика”), затим да слушају о заменитим научницима, њиховом животу и делима, о значајним иституцијама науке, културе и уметности (“Времеплов кроз сецесију”), али и да науче нешто о употреби биљака у здравствене сврхе.

    

Тринаеста по реду Европска ноћ истраживача одржана је у 26 градова Србије под слоганом “Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ”.