Ученици Основне школе „Јован Јовановић Змај“, Сремска Митровица, јуче су имали прилику да, на јубиларној десетој „Ноћи истраживача“, дају свој допринос избору имена новооткривеној планети „WASP-60b“ која припада жутој патуљастој звезди „WASP-60“ удаљеној око 1200 светлосних година од Земље. Гласачи су на страници www.menti.com бирали један од четири предлога „Симарлг и Сварог“, „Јулиус и Ромеус“, „Максима и Лумос“, „Власина и Морава“ и тако „кумовали“ новом планетарном систему.

Манифестација посвећена науци понудила је мноштво интерактивних радионица и демонстрацију различитих експеримената из области природних и друштвених наука у којима су све генерације могле да учествују. Змајевци су се опробали у огледима из физике и хемије, научили су како се њихово име пише кинеским писмом, проверавали да ли је и колико болно седети на ексерима, али и проверавали колико знају о људском телу …. и, са друге стране, европским интеграцијама.

Научној авантури ове године се придружило 29 градова Србије, под мотом „Десета ноћ, кроз знање даје моћ“ и са заједничим задатком да покажу како наука помаже у глобалном повезивању.