Основна школа „Јован Јовановић Змај“ уписује 13. генерацију ученика у шести разред двојезичног одељења за школску 2023/24. годину.

Директорица школе Соња Туцаковић, наводи да школа планира да прошири капацитет полазника и у седмом разреду, те ће садашњим шестацима такође бити одобрено тестирање за билингвалну наставу.

Претходно искуство, како је навела, показало је да ученици наше школе у успешно уписују билингвални смер у Митровачкој гимназији, али и у другим школама у којима се спроводи двојезично образовање. По резултатима које остварују на такмичењу из енглеског језика, налазе се у посебној категорији, упоредо са ученицима којима је енглески матерњи језик, или су им родитељи са енглеског говорног подручја. 

Новина у односу на досадашњу праксу, а што је прошле школске године започето као пилот пројекат,  јесте полагање Аптис теста на крају осмог разреда, који Змајева школа спроводи заједно са Британским Саветом. Тест, који се примењује у више од 80 земаља света, обухвата пет сегмената којима се проверава ниво познавања граматике енглеског језика, вокабулара, затим писања, читања и слушања.

Претходне школске године постигнућа Змајеваца на тесту била су већином на нивоу Ц1, што је виши степен од очекиваног на крају осмог разреда основне школе,  а по Европском оквиру за језике.

Услов за улазак у двојезично одељење биће, као и претходних година, пролазак на тесту који Министарство припрема на нивоу читаве Републике. Прилику да се тестирају имаће сви ђаци на територији сремскомитровачке општине. Тестирање је планирано у јуну, а сви заинтересовани треба да се пријаве путем линка:

двојезична настава