Ученици 2-5 и 2-6 разреда Змајеве школе у Сремској Митровици и Шашинцима су са учитељицама Слађаном Новотни и Јеленом Радивојевић прошле школске године учествовали у три међународна еТвининг пројекта, за која су почетком септембра награђени националним ознакама квалитета.

Реч је о пројектима „Исхрана и здравље“, „У здравом телу здрав дух“ и „Ала је леп овај свет“, у којима су поред ученика из наше земље сарађивали ученици и наставници из Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Румуније, Турске и Грузије.

У пројекту „Исхрана и здравље“ акценат је био променити навике у конзумирању ужине, а самим тим утицати на развијање свести ученика о значају здравог начина живота за правилан раст и развој. У школи су чешће говорили о здравој храни, писали рецепте здравих јела и недељног јеловника, организовали изложбу хране, слушали предавања волонтера и стоматолога, истраживали о витаминима у исхрани, правили здраве ужине, сендвиче и напитке.

Пројекат “У здравом телу здрав дух” развијао је код ученика свест о значају и потреби за физичком активношћу и спортом. Посебна пажња је посвећена избору игара које подстичу развој моторике и јачање мишића, а промовисан је значај здравља, правилног држања тела, солидарност, тимски дух, толеранција и спортско понашање.

Кроз пројекат “Ала је леп овај свет” ученици су проширили своја знања о животу и раду Јована Јовановића Змаја, по којем наша школа носи име. Развијали су свест о значају сарадње као и значају вршњачке подршке. Надоградили су креативност и социјалне вештине, развили емпатију, одговорност и свест о значају мултикултуралности и толеранције.

Током рада на пројектним задацима негован је тимски дух, поштовање, сарадња, рад у пару и у групи, успостављан партнерски однос између ученика и наставника и подстицана међупредметна  повезаност.

Честитке ученицима и учитељицама, уз жељу да и даље наставе са оваквим радом!