Годину 2021. Змајевци ће памтити као годину јубилеја – пет деценија од усељења у објекат из ког и дан данас излазе генерације успешних младих људи, који са поносом причају о својим „змајевитим“ данима.

Премда се оснивање школе везује за 1954. годину, а датум 24. новембар слави као Дан школе у знак сећања на рођење једног од највећих стваралаца за децу, Јована Јовановића Змаја, старији суграђани памте да је рад ове образовне установе обележио тежак период, након великог пожара пре шездесет година. Ученици и наставници били су приморани да се школују и раде под „туђим кровом“ пуних десет година а онда, септембра 1971. године, отворена су врата нове зграде. Те јесени, учионице је испунило, осим осталих, сто двадесет четири ђака првака!

Змајевци овај јубилеј обележавају низом активности, у складу са актуелном здравственом ситуацијом, али са подједнако великим ентузијазмом и жељом да покажу захвалност суграђанима који су омогућили простор и услове за квалитетно образовање деце.

У току је рад на новом филму о нашој школи чији аутори, наставници, бивши и садашњи ученици, желе да сачувају од заборава оне који су кроз протекли период подизали углед овог здања и обележили део историје једног града.

Седмица иза нас била је у знаку прославе Дана школе за шта се потрудило више од 1000 малих и великих Змајеваца у Сремској Митровици, Шашинцима и Јарку.

Ученици нижих разреда у са учитељима читали поезију Јована Јовановића Змаја и илустровали прочитане песме. Прваци су у госте позвали и родитеље да заједно тумаче теме о којима је писао Чика Јова Змај, док је у одељењу II2 организовано приказивање анимираног филма „Несрећна Кафина“ и организован онлајн квиз знања о песмама Ј. Ј. Змаја. Ивана Милановић Томашевић, мама нашег Змајевца Филипа,  одржала је психолошу радионицу „Ненасилна комуникација“. Креиран је пано „Јован Јовановић Змај“, као и плакат „У част Дана школе“ и организоване спортске презентације са родитељима. 

Шашинчани су листали монографију наше школе, а Јарчани су покушавали и сами да се баве књижевно-научним формама, па су писали, презентовали и реферисали о путопису, биографији, мемоарима, дневницима. У оквиру „Отворених врата“ организован је разговор ученика и родитеља о Змајевом стваралаштву.

Чланови Вршњачког тима и Ђачког парламента организовали су, са психологом школе Љиљаном Дудић и координатором Ђачког парламента Соњом Туцаковић, радионице поводом Дана школе – „Деца и природа“, где је као гост предавач учествовала Ивана Лозјанин, мајка наше Христине; „ О животу и раду Јована Јовановића Змаја“, за ученике од првог до четвртог разреда и „О предрасудама међу половима приликом избора занимања“, за старије основце.

Радионицу су водили ученици Вршњачког тима и Ђачког парламента, а гости су били родитељи вршиоци различитих занимања, који су одговарали на њихова питања из области професионалне оријентације.

  • Од почетка школске године Змајевци остварују успешне резултате на различитим смотрама, такмичењима и манифестацијама. Обележен је Европски дан језика, Дечја недеља, Новембарски дани, забележени врхунски резултати у кошарци, пливању, стигла су и нова признања за међународне пројекте и отворена врата за нове прилике у којима ће Змајева школа показати због чега сваке године постаје дом за стотину нових лица и шаље у свет најмање исто толико осмака.  Ми и даље радим истом снагом и посвећеношћу као и пре педесет година, и то је оно што, верујемо, многи препознају – истиче директор Мирослав Певац.

Према његовим речима, планова и идеја има за још најмање 50 наредних година, а све ће бити усмерено ка новом визуелном идентитету школе, јачању позиције  међу модерним образовним институцијама и пружању услова у којима ће ученици, током осам година, кроз стално усавршавање, мењати на боље себе и свет у ком живе.