Дечију недељу, од 2. до 8. октобра, Змајевци су ове године обележили низом активности са циљем да укажу на важност деловања свих актера друштва у остваривању бољег положаја детета у нашој земљи и свету и, уједно, већег учешћа деце у побољшању друштвеног живота.

Програм Дечије недеље отворен је предавањем на тему “Свако дете има права”, које су одржали представници Вршњачког тима и Ученичког парламента. Током презентације је истакнута улога школског образовања у развоју личности детета и његовом оспособљавању за свет одраслих, са посебним освртом на децу са сметњама у развоју, где је потребна додатна подршка у осамостаљивању и активном учешћу у заједници.

За ученике нижих разреда одржана је радионица на тему “Шта вреднујем и шта ценим”, коју су водиле психолог школе Љиљана Дудић и учитељица Слађана Новотни. Учесници скупа су у најважније животне вредности уврстили здравље, пријатељство и, на првом месту, породицу.

Јарчани већ више од две деценије негују пријатељство са ОШ “Јован Поповић”, подручним одељењем у Бешенову. Ове године су гости из Бешенова изненадили домаћине тортом, а сви заједно уживали су у балу под маскама и добром дружењу.
Из Јарка је, потом, пут Шашинаца послата кутија пријатељства са слаткишима и порукама другарима из другог подручног одељења.

Ученици VIII4 и VIII5 одељења организовали су квиз на тему “Историја мог језика”. Такмичење је реализовано под менторством наставнице српског језика и књижевности Александре Новаковић. Кроз различите програме, проверавано је знање наших Змајеваца из енглеског језика, затим историје, географије, физике…а да борба знањем буде часна и витешка потрудио се школски жири.

Гости школе били су извиђачи из Сремске Митровице. Представили су удружење које постоји 70 година и како изгледа атмосфера на извиђачким камповањима. Организована је игра две екипе у којој су учествовали ученици од петог до осмог разреда.

У сва три школска објекта учионице су претворене у мале радионице, а вредне дечије руке су се потрудиле да старим и неупотребљивим стварима дају нови сјај и нову улогу – за читање и учење, за игру, ужину, или поклон драгој особи. Из Змајеве “кухиње” изашле су лутке од варјача, обележивачи за књиге, вазе и чиније рађене декупаж техником, али и палачинке, бакин колач и разне друге ђаконије.

Организована је изложба старих фотографија, играчака и предмета, а у холу школе представљени су дечији литерарни и ликовни радови на тему “Велико срце деце Србије”. Од 150 пристиглих решења, чији су аутори старији Змајевци, у ужи круг ушло је 56 и по завршетку манифестације бираће се најбоља три.

Неизоставни део Дечије недеље је и маскенбал. Под слоганом “Мостови међу генерацијама”, школским ходницима су се прошетали ликови наших бака и дека, затим и бројних историјских личности и великих јунака, познатих лица и хероја са великих екрана, као и неустрашивих становника пустиње и прашуме.

Упоредо са Дечијом недељом, у Змајевој школи је организована и Недеља школског спорта, где су ученици били у прилици да се такмиче у стоном тенису, фудбалу, кошарци и одбојци, а у четвртак и да дају допринос кампањи “Трчим за школу “ и на тај начин промовишу важност физичке активности. Кампања “прикупљања километара”, коју Змајевци реализују у сарадњи са Савезом за школски спорт Србије и Олимпијским комитетом, траје до краја октобра.

Млађи Змајевци су се опробали у играма спретности – савладавање полигона, трка у џаковима, надвлачење конопца.

Поводом обележавања Дечије недеље, директорица школе Соња Туцаковић изјавила је да Змајевци већ седам деценија раде истом снагом и посвећеношћу деци и данас могу да се похвале да су постали једна велика кућа са више од 1200 душа. “Део наше традиције је и обележавање Дечје недеље, а у активностима, под овогодишњим мотом “Велико срце деце Србије”, учествовали су сви ученици од 1. до 8.разреда, како у матичној школи тако и у подручним одељењима. Имали смо близу 50 различитих програма у којима су деца показала колики је значај солидарности, вршњачке сарадње и бриге о другима, ….и верујемо да свако ко уђе у ову зграду, може да осети да ми јесмо школа у којој расту пријатељства”,истакла је Туцаковић на свечаности поводом пријема ђака првака у Дечији савез, а која је одржана у петак у присуству представника Градске управе.

Нове чланове је добила и Градска библиотека што нам даје знак да су Змајевци и ове школске године, уз добру књигу, спремни за нове авантуре.