У оквиру наставка пројекта “To the Moon and back“ (NASA) и као најава новог астрономског пројекта „Train like astronaut“ (ЕSA) Основна школа „Јован Јовановић Змај“ је 08.02.2020. године угостила професоре са департмана за физику Природно-математичког факултета, Нови Сад.

Сарадња је остварена са циљем ширења знања наших ученика о свемиру . Овог пута, професори су нам уступили најсавременије телескопе те су ученици Змајеве школе, али и случајни пролазници могли да уживају у посматрању ноћног неба изнад нашег града. Поред телескопа, ученици су се „играли“ и савременим дурбинима, IC камерама те су могли да виде и покретне објекте у мраку.

Активности у Змајевој школи су уједно и део регионалног пројекта „Ноћно небо Војводине и Бач-Кишкуна као нова туристичка атракција“ са акронимом ВоБаНИСТА, који се финансира од стране Европске уније у оквиру Interreg-IPA програма прекограничне сарадње Србија-Мађарска и у пројекту учествују Фондација астрономске опсерваторије из Баје, Међерска и Природно-математички факултет из Новог Сада.

Како су наши ученици на другачији начин провели једно суботње предвечерје погледајте у галерији.